V Libčanech skončil stav nebezpečí

Stav nebezpečí v Libčanech na Královéhradecku skončil o půlnoci. Policie tam před časem objevila velké množství nebezpečných látek. Stav nebezpečí, který v obci platil od 24. dubna, měl především umožnit specializované firmě Dekonta zajistit nebezpečné jedy, které ohrožovaly zdraví lidí v okolí a životní prostředí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nelegální sklad chemikálií v Libčanech

Nelegální sklad chemikálií v Libčanech | Zdroj: ČTK

Jak ale upozornil mluvčí královéhradeckého krajského úřadu Imrich Diosegi, sanační práce budou na místě pokračovat i po odvolání krizového stavu. "Rozhodně nekončí ani pohotovost kraje, nekončí ani pohotovost magistrátu v Hradci Králové jakožto obce s rozšířenou působností. V tom areálu zřejmě nadále budou zasahovat specialisté a bude se hledat cesta, jakým způsobem se těch věcí zbavit nebo jak s nimi naložit."

Nebezpečné chemikálie nebyly ve skladišti v Libčanech v odpovídajících obalech, nyní jsou pod kontrolou a připravené k odvozu a následné likvidaci. Část nejrizikovějších látek je již mimo obec.

Specialisté v areálu také provedli průzkumné práce. Podle mluvčího krajského úřadu Dioszegiho se zatím neprokázalo znečištění spodních vod a půdy nebezpečnými chemikáliemi.

Marika Táborská, Martin Pařízek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme