Generál Eliáš byl s poctami pohřben na Vítkově

Generál Alois Eliáš se 64 let po smrti dočkal uznání. V Národním památníku na pražském Vítkově byl společně se svou manželkou Jaroslavou pohřben se všemi vojenskými poctami. Alois Eliáš byl za druhé světové války předsedou protektorátní vlády, zároveň ale úzce spolupracoval s domácím odbojem. Po příchodu Reinharda Heydricha byl na podzim roku 1941 zatčen, následující rok v červnu ho nacisté za "velezradu a vyzvědačství" popravili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vojenský pohřeb Aloise Eliáše

vojenský pohřeb Aloise Eliáše | Zdroj: ČTK

Při slavnostním aktu v Národním památníku premiér Jiří Paroubek připomněl, že Alois Eliáš tušil osudovost svého rozhodnutí přijmout funkci v protektorátní vládě.

"Krédem Eliášovým byla záchrana národního celku a maximální oddalování germanizace česko-moravského prostoru, k čemuž byla úspěšně využívána zpomalovací taktika. Eliášova vláda bránila práva českého státu se zarytou tvrdošíjností, což ve svých pravidelných hlášeních do Berlína neopomněla zdůraznit bezpečnostní služba SS."

Podle ministra obrany Karla Kühnla se Eliáš dobrovolně obětoval v jednom z nejtěžších okamžiků národní existence.

Generál Alois Eliáš | Foto: wtd.vlada.cz

"Generál Eliáš dobře věděl, že tím v mnoha očích pošpiní své jméno. Věděl, že nebude pochopen a že toto nepochopení přetrvá léta, ba desetiletí. A věděl i to, že převzetím úřadu ministerského předsedy podepisuje směnku své vlastní smrti. Generála Eliáše nenáviděli nacisté, komunisté a je příznačné, že tato nenávist sahala až za jeho hrob."

Alois Eliáš byl jediným popraveným premiérem v okupované Evropě. V roce 1946 byl in memoriam povýšen na generála. Už o dvě léta později jej ale komunisté paradoxně obviňovali z kolaborace s okupanty.

Ostatky generála a jeho manželky získal Vojenský historický ústav. Ochraňoval je 24 let historik a Eliášův přítel Tomáš Pasák a po něm jeho manželka.

Petr Doležel, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme