Vznik Ústřední protikorupční kanceláře rozlítil polskou opozici

Polský parlament přijal zákon o vzniku Ústřední protikorupční kanceláře. Podle opozice se zrodila politická policie. Ústřední protikorupční kancelář dostala mimořádné pravomoci. Úřad bude moci kontrolovat pouze premiér, respektive ministr pro koordinaci tajných služeb. Mezitím oznámil bývalý polský prezident Lech Walesa návrat do politiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Královský palác ve Varšavě

Královský palác ve Varšavě | Foto: cs.wikipedia.org

500 pečlivě vybraných a vyškolených specialistů bude mít přístup k veškerým údajům podnikatelů a politiků, včetně informací o jejich bankovních kontech a dalším majetku.

"Miliony Poláků čekají na účinný boj s korupcí. To, co se dělo v minulých letech, bylo výsměchem společnosti," prohlásil budoucí šéf protikorupční kanceláře Mariusz Kamiński. Úřad bude moci kontrolovat pouze premiér, respektive ministr pro koordinaci tajných služeb.

Opozice se obává, že vládnoucí strany budou tuto tajnou policii zneužívat proti svým protivníkům i obyčejným občanům: "Zákon porušuje občanskou svobodu. Kancelář může shromažďovat informace o sexuální orientaci nebo náboženském přesvědčení. Kdo zaručí, že pak s těmito informacemi nepřijdou k některému z kandidátů a neřeknou mu: Milý pane, nebo paní: nechcete svou kandidaturu raději stáhnout?," uvedla poslankyně za Svaz demokratické levice Katarzyna Piekarska.

Mezitím oznámil bývalý polský prezident Lech Walesa návrat do politiky. Walesa považuje vstup kontroverzních politiků Andrzeje Leppera a Romana Giertycha do vlády za mimořádně nešťastný krok. Této koalici dává maximálně čtyři měsíce.

"Vyrážím na cestu po zemi. Budu se ptát lidí, jestli se jim tato situace líbí a co mám udělat. Vždyť lidé mi kdysi dali důvěru. Když vidím, co se děje, musím se vrátit do politiky a odpovědět na tyto otázky," prohlásil Lech Walesa.

Milan Kopp, Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme