Nad východním obzorem lze pozorovat kometu

Dvě části jádra komety Schwassmann-Wachmann 3 se v sobotu a v neděli přiblíží nejvíce Zemi. Úlomek C prolétne ve vzdálenosti 12 milionů kilometrů od Země a úlomek B se v neděli přiblíží na 11 milionů kilometrů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

úlomky komety Schwassmann-Wachmann 3

úlomky komety Schwassmann-Wachmann 3 | Zdroj: ČTK

K pozorování bude podle astronomů stačit obyčejný triedr. Části komety budou vidět na východě až jihovýchodě nad ránem v souhvězdí Pegasa. Nápadná budou díky poměrně rychlému pohybu.

Komety jsou pozůstatky vzniku sluneční soustavy. Jejich materiál je porézní a křehký, složený z prachu a ledu. Není tedy žádný problém kteroukoli kometu rozbít. Stačí k tomu gravitační působení třeba nějaké planety a kometa se rozpadne na řadu úlomků. Někdy ale od komety odlétají kusy materiálu jenom proto, že se kometární jádro příliš rychle otáčí. V takovém případě je za postupné rozbíjení komety odpovědná odstředivá síla. Dalším mechanismem jsou výbuchy těkavých plynů, které jsou na kometě přítomny.

Kometu Schwassmann-Wachmann 3 objevili dva němečtí astronomové Arnold Schwassmann a Arno Arthur Wachmann na fotografických deskách již roku 1930. V tu dobu byla jen 24krát dále než Měsíc. Kometa obíhá kolem Slunce každých 5,4 roku, ale znovu se ji podařilo spatřit až roku 1979.

Během svého návratu roku 1995 se kometa rozlomila na čtyři části, následně označené A, B, C a D. Při dalším návratu komety v roce 2000 už byly pozorovány jen úlomky B a C. Při letošním návratu se potvrdil další rozpad komety a je otázkou, jestli kometu Schwassmann-Wachmann 3 nevidíme naposledy. Možná už další průlet kolem Slunce za pět let nevydrží.

Adam Weiss, Petr Sobotka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme