EU prý již brzy zabaví Lukašenkův majetek

Evropská unie už brzy zabaví majetek běloruského autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka a 30 vysoce postavených představitelů režimu. Informoval o tom německý ekonomický deník Financial Times Deutschland.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alexandr Lukašenko

Alexandr Lukašenko | Zdroj: ČTK

Tento krok byl podle stručného résumé článku, jehož plné znění vyjde v pondělním vydání listu, plánován již několik týdnů. O zabavení Lukašenkova majetku má podle listu unie rozhodnout formálně v příštích dnech.

Deník dále uvedl, že EU chtěla sankce posvětit již v pondělí na zasedání ministrů zahraničí členských států v Bruselu, ale že rezoluce nebyla ještě přeložena do všech jazyků unie. Rozhodnutí tedy bylo odloženo, i když mezi šéfy diplomacií v této otázce panuje shoda.

Běloruští prominenti mají zatím pouze zakázaný vstup na území pětadvacítky. K tomuto kroku se unie oficiálně rozhodla po běloruských volbách z 19. března, které byly podle ní zmanipulované. EU dlouhodobě poukazuje na porušování lidských práv v Bělorusku a rovněž kritizuje potírání tamní opozice.

Martin Hromádka, Ondřej Vrba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme