Klecová lůžka v ústavech končí

Klecová a síťová lůžka v Česku končí. Od příštího roku je ústavy nebudou moci používat. V novém zákoně o sociálních službách už lůžka nejsou uvedena mezi omezujícími prostředky. Výklad zákona je v tomto případě jednoznačný, potvrdil na dnešním semináři v Senátu Martin Žárský z ministerstva práce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Psychiatrická léčebna Bohnice

Psychiatrická léčebna Bohnice | Foto: Psychiatrická léčebna Bohnice

Přítomné zástupce ústavů sociální péče tím ale šokoval: namítají, že nemají čas se na změnu připravit. Přitom zákon už v březnu podepsal prezident, ministerstvo prováděcí vyhlášku ale vydá zřejmě až po prázdninách. Zrušení síťových a klecových lůžek si také asi vyžádá více peněz a personálu, říká Pavol Dvorský, viceprezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb, která sdružuje 321 ústavů sociální péče.

"Tato informace teď půjde mezi ústavy. Myslím, že rozčarování bude v první chvíli značné, protože to takto striktně asi nikdo nečekal. Je pravda, že lůžka se nepoužívají nastálo, ale jako jedno opatření se používalo, a mnohde jsou klienti, kde tato lůžka musí být použita," doplnil.

Opravdu nejsou české ústavy připraveny na zrušení klecových lůžek ? A jak si bez nich poradí ? Budeme se na to ptát ředitele pražské bohnické léčebny Ivana Davida v pořadu Stalo se dnes krátce po 21. hodině.

Tomáš Staněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme