Rakousko protestuje proti Zemanovu výroku

Rakouská vláda protestuje proti výroku premiéra Miloše Zemana, že Rakušané by se měli co nejdříve zbavit strany Svobodných a jejího bývalého předsedy Jörga Haidera. Tuto stranu přitom označil za postfašistickou. Rakouská ministryně zahraničí Benita Ferrerová-Waldnerová Zemanova slova jednoznačně odmítla jako vměšování. Ještě vpodvečer byla našemu velvyslanci ve Vídni Jiřímu Grušovi předána oficiální protestní nóta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Zeman

Miloš Zeman | Foto: René Volfík | Zdroj: ČTK

Premiér Zeman svůj výrok pronesl v pondělním vysílání Frekvence 1 v souvislosti s rakouskou petiční akcí proti Temelínu, kterou iniciovali Svobodní. "Čím dříve se Rakušané zbaví pana Haidera a jeho postfašistické strany, tím lépe," uvedl předseda vlády.

Značně rozčileně reagovala na slova českého premiéra po dnešním zasedání raskouského kabinetu předsedkyně Svobodných a vicekancléřka rakouské vlády Suzan Riess-Passerová. "Pan Zeman patrně zůstal stát někde před rokem 1989, kdy se ještě mohli zbavovat politiků". Českého premiéra před novináři označila za "demokraticky nezralého", což hbitě dala do protikladu s přáním České republiky stát se členem Evropské unie, která stojí na základech demokracie, svobody a právní státnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Woodhamsová o reakci Rakouska

Velvyslanec České republiky ve Vídni Jiří Gruša vpodvečer převzal oficiální nótu, ve které rakouská vláda protestuje proti Zemanovým výrokům. Podle názoru našeho velvyslance vzájemné vztahy obou zemí teď především komplikuje probíhající podpisová akce proti jaderné elektrárně Temelín. "Výsledkem bude určitě velká rozlada nebo nějaká "atmosferická porucha", protože v rámci toho, zejména v určitých médiích, tady padají na naši adresu výroky, které se nám nemohou líbit na žádné úrovni", uvedl Jiří Gruša v rozhovoru pro Radiožurnál.

Podle mluvčího naší vlády Libora Roučka premiér neřekl nic nového. "Názory pana Haidera jsou známy a nezapomeňme, že Evropská unie uplatňovala bojkot vůči Rakousku, čili premiér Zeman neřekl nic nového. A pokud jde o vměšování, nebo údajné vměšování, dalo by říci, že Rakousko se vměšuje do českých záležitostí právě prostřednictvím té současné podpisové akce, kterou pořádají Svobodní", řekl Radiožurnálu mluvčí Rouček.

Markéta Kaclová, Marie Woodhamsová, Lenka Kabrhelová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme