Vrak jedné z lodí objevených u Newportu zřejmě patří lodi Jamese Cooka

Námořní archeologové se domnívají, že vrak jedné ze čtyři lodí objevených ve vodách u amerického přístavu Newport v Nové Anglii je pozůstatkem vlajkové lodi slavného kapitána Jamese Cooka, která byla potopena v roce 1778.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Západ slunce nad oceánem

Západ slunce nad oceánem | Foto: Michael Špička

Kapitán James Cook se proslavil objevem celé řady nových území mezi nimi Nového Zélandu, Austrálie a Havaje, kde zahynul v šarvátce s domorodci. Byl to praktický námořník, který znal účinky vitaminu C na zdraví své posádky.

Kapitánem lodi Endeavour se stal v roce 1768. Plavil se na ní na Nový Zéland a do Austrálie. Podle informací námořních archeologů byla tato loď v útvaru 13 plavidel, potopených britským námořnictvem při obraně přístavu Newport před Francouzi.

Vraky čtyř z těchto lodí objevil vloni v srpnu profesor Rod Mather z Rhodes Islandské Univerzity. Vraky jsou v hloubce šesti metrů pod vodou asi devadesát metrů od pobřeží Nové Anglie. Horní paluby lodí vlivem času shnily, ale spodní části ukryté v bahně se zachovaly a mohly by obsahovat textil a kožené předměty.

Odborníci se domnívají, že pomocí těchto pozůstatků bude možné provést pozitivní identifikaci lodi Endeavour, po jejím vyzvednutí, spolu s ostatními, ze dna oceánu.

Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme