Rakouský velvyslanec žádá Zemana o schůzku kvůli jeho výrokům

Roztržka mezi Prahou a Vídní má pokračování. Rakouský velvyslanec v Česku Klaus Daublebsky požádal ministerstvo zahraničí o zprostředkování schůzky s premiérem Milošem Zemanem. Právě ten totiž popudil rakouskou diplomacii, když prohlásil, že Rakušané by se měli co nejdříve zbavit Svobodných a jejich bývalého šéfa - postfašisty Jörga Heidera. Rakouský velvyslanec se vpodvečer v Ústí nad Labem, kde zasedala vláda, setkal s šéfem naší diplomacie Janem Kavanem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jörg Haider

Jörg Haider | Zdroj: ČTK

Klaus Daublebsky měl Kavanovi tlumočit odmítavý postoj rakouské ministryně zahraničí Benity Ferrerové-Waldnerové k pondělním výrokům premiéra Miloše Zemana na adresu bývalého předsedy rakouské strany Svobodných Jörga Haidera. Podle Jana Kavana se shodli na oboustranném zájmu řešit vzájemné problémy klidnou diskusí. Premiér Zeman na tiskové konferenci po jednání vlády uvedl, že na svých výrocích, které vyvolaly pobouření v Rakousku, nadále trvá. Jörga Haidera navíc nově označil za "rakouský politický Černobyl". Premiér také řekl, že stejně tak jako Rakušané mají právo vyjadřovat svůj názor na Temelín, mohou čeští občané kritizovat i bývalého šéfa dnešní vládní strany Svobodných.

Jak řekl Radiožurnálu ještě před schůzkou Jana Kavana s velvyslancem mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil, je jisté, že Vídeň neposílá do Černínského paláci oficiální protestní nótu. "Kdyby tomu tak vskutku bylo, tak by se skutečně jednalo o mezní diplomatický akt, který je používán velmi sporadicky ve vyhrocených situacích. Takto definovanou nótu jsme ale neobdrželi a ani neobdržíme," uvedl Pospíšil.

Veřejnoprávní rozhlasová stanice ÖRV informuje podrobně o reakci Prahy na vídeňské protesty. Rozhlas i televize citují reakci mluvčího české vlády, který odmítá reakci Vídně z vměšování se do vnitřních záležitostí země. Podle Prahy je naopak větším vměšováním podpisová petice Veto proti Temelínu, kterou od pondělí po celém Rakousku organizují Svobodní.

Dnes také přišla nová reakce ze strany Svobodných. Šéf poslaneckého klubu Vestentaler žádá prezidenta Tomase Klestila o zaujetí stanoviska k celé situaci. Spolkový prezident musí vyslovit jasná slovy, řekl Vestentaler. Svobodní připomínají Praze, že podmínkou pro jejich souhlas se vstupem Česka do Evropské unie je kromě zastavení Temelína i odvolání Benešových dekretů. Současně žádají všechny rakouské strany, aby odsoudily Miloše Zemana za jeho slova o Svobodných. Rakouská strana Zelených zase hodlá hned po skončení podpisového plebiscitu o Temelínu navrhnout v parlamentu novou rozpravu k boji proti atomové energii - jejím konečným cílem má být celoevropské odstoupení od jaderné energie do roku 2012.

Premiér Zeman svůj výrok pronesl v pondělním vysílání Frekvence 1 v souvislosti s rakouskou petiční akcí proti Temelínu, kterou iniciovali Svobodní. "Čím dříve se Rakušané zbaví pana Haidera a jeho postfašistické strany, tím lépe," uvedl předseda vlády.

Většina Rakušanů nevěří, že nynější podpisové referendum zabrání uvedení české jaderné elektrárny Temelín do provozu. Vyslovuje se také proti používání hrozby vetem ve vztazích s Českou republikou. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který byl proveden v reprezentativní vzorku 1524 dotázaných. Jeho výsledky dnes ve Vídni oznámila platforma Hlasy pro Evropu.

Podle těchto výsledků vyjádřilo přes 57 procent dotázaných názor, že protitemelínské referendum krajně pravicové strany Svobodných nezabrání uvedení Temelína do provozu. 59 procent respondentů soudí, že rakouská vláda by v otázce Temelína neměla vůči České republice používat hrozby vetem. Proti hrozbě vetem v konkrétním případě vstupu Česka do unie je téměř 62 procenta Rakušanů.

Marie Woodhamsová, Pavla Kvapilová, Marika Táborská, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme