Zmizí fotbal z tělocviku?

Fotbal by se v budoucnu neměl vyučovat v hodinách tělocviku. Tvrdí to vědci na univerzitě v německém Augsburgu. Podle nich má současný fotbal velmi špatný vliv na morálku a neměl by být součástí výchovy dětí. Více o této zajímavé studii prozradí berlínský zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hřiště , fotbal, děti

hřiště , fotbal, děti | Foto: Věra Luptáková | Zdroj: Český rozhlas

Profesoři Helmut Altenberger a Martin Lames zkoumali chování hráčů, trenérů, rozhodčích a diváků ve čtyřech míčových sportech. Fotbal dopadl ve srovnání s volejbalem, házenou a basketbalem tak katastrofálně, že by podle odborníků z Augsburgu neměl sloužit na školách k výchově žáků.

Plivání, urážky nebo obscénní gesta totiž dnes k tomuto sportu patří stejně neodmyslitelně, jako míč. Třeba takový Ital Francesco Totti na mistrovství Evropy v Portugalsku ostudně plivnul na dánského protihráče Christiana Poulsena, ale u dětí na Apeninském poloostrově zůstává jedním z největších idolů. Ani fotbaloví trenéři nedostali příliš dobré vysvědčení. Rozhodčím podle výzkumu spílají o poznání víc, než v dalších zkoumaných sportech.

Také vulgární a agresivní chování diváků na fotbalových stadiónech nepůsobí na děti nejlépe. Kromě násilného jednání si žáci mohou osvojit třeba škodolibost, kterou vyjadřuje hlediště například nad zraněním soupeřova hráče. "Jak se může v mladých hráčích vyvinout příkladné chování, férovost vůči soupeři a respekt k rozhodčímu, když jim jejich dospělé vzory z řad hráčů a trenérů předvádějí něco zcela odlišného," ptá se jeden z autorů studie Martin Lames.

Vědci ale upozorňují na to, že ani házená nedopadla nejlépe. Podle výzkumu dohánějí házenkáři fotbalisty hlavně v hrubosti a neotesanosti. Předstíraných faulů a zranění pak vědci napočítali dokonce víc, než ve fotbale. Nejlepším hodnocením se tak může pochlubit volejbal,

"Výběr školních sportů hraje významnou roli v otázce, koho si dítě vybere za svůj vzor a jaké budou standardy jeho chování," tvrdí profesor Altenberger. Na německých školách je fotbal suverénně nejrozšířenějším sportem a tak chtějí vědci z Augsburgu dosáhnout alespoň toho, aby si pedagogové závažnost problému uvědomili.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme