MS v kopané v letech 1954-1986

Druhá světová válka zasáhla do čtyřletého cyklu světových fotbalových šampionátů v roce 1942. Na třetí mistrovství z roku 1938 navázal až turnaj ve Švýcarsku v roce 1954. V poválečném období Československo nejprve nenavázalo na úspěšná vystoupení ve 30. letech. Dvakrát bylo vyřazeno už v základní skupině, v roce 1954 dokonce nedalo ani gól. O čtyři roky později na šampionátu ve Švédsku se sice blýsklo vysokou výhrou 6:1 nad Argentinou, ale to na postup stejně nestačilo, o vyřazení rozhodlo opakované utkání o čtvrtfinále, které Čechoslováci prohráli s Irskem v prodloužení 1:2.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

finále ČSR-Brazílie na MS 1962

finále ČSR-Brazílie na MS 1962 | Foto: FIFAworldcup.com
Přehrát

00:00 / 00:00

MS v kopané v letech 1954-1986

Ani na další mistrovství do Chile v roce 1962 neodlétalo československé mužstvo s velkými ambicemi. Tým kolem nejlepšího fotbalisty Evropy toho roku Josefa Masopusta však postoupil ze skupiny přes Mexiko i silné Španělsko. Poté porazil Maďarsko i Jugoslávii a senzačně byl ve finále.

Reportáž Karla Maliny z finálového utkání Mistrovství světa ve fotbale v roce 1962:
"Gilmar vykopává míč na naši polovinu hřiště. Tam je Popluhár, odhlavičkoval na Tichého, Tichý obloučkem přenesl míč na Pospíchala a Pospíchal postupuje narážečkou středem velkého čtverce. Nahrává Masopustovi a ten dává gól, gól! Českoslovenští reprezentanti se ujímají v patnácté minutě vedení 1:0.

Jak slyšeli rozhlasoví posluchači před čtyřiačtyřiceti lety přímo ze Santiaga de Chile od Karla Maliny, po Masopustově gólu se Československo dostalo ve finále do vedení, ale obhájci trofeje z Brazílie třemi góly zápas otočili. I tak byl ale výsledek týmu vedeného Rudolfem Vytlačilem obrovským úspěchem. Ve finále proti Brazílii nastoupila v československém dresu tato jedenáctka: Schrojf, Tichý, Pluskal, Popluhár, Novák Kvašňák, Masopust, Pospíchal, Scherer, Kadraba a Jelínek.

Brazilci s pohárem po porážce Československa 3:1 | Foto: FIFAworldcup.com

Další účasti na mistrovství světa už československému fotbalu tolik radosti nepřinesly. V roce 1970 i o dvanáct let později Čechoslováci zklamali a nepostoupili ze základní skupiny. V roce 1982 ve Španělsku dokonce neporazili ani reprezentaci Kuvajtu. Posledním šampionátem, při kterém zněla československá hymna, byl ten italský v roce 1990. A ten se vydařil nad očekávání.

Miroslav Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme