Policie hledá důkazy proti prokurátorům v procesu s Miladou Horákovou

Před 56 lety začal největší politický proces proti odpůrcům komunistického režimu. Poslal na popraviště jedinou ženu zavražděnou v tomto období - Miladu Horákovou - a další tři muže. Přestože byl proces už v roce 1990 označený jako protiprávní, teprve v současnosti se sbírají důkazy proti dvěma posledním žijícím prokurátorům - Antonínu Havelkovi a Ludmile Brožové-Polednové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

JUDr. Milada Horáková

JUDr. Milada Horáková | Foto: Archiv ČRo

Její závěrečná slova před vyhlášením rozsudku se dochovala v rozhlasovém archivu. "Zatímco textilačka Herainová z Kotony Beroun zvyšovala svůj výkon na automatických stavech, aby co nejvíce pomohla budovat naší republiku, obžalovaná Horáková v podzemí dávala dohromady nepřátelské bandy ke zničení naší republiky," prohlásila tehdy prokurátorka.

Ludmila Brožová-Polednová a Antonín Havelka byli sice loni obviněni, ale trestní stíhání bylo později zastaveno. "Je jim kladeno za vinu, těmto dvěma podezřelým, že se podíleli na procesu proti doktorce Horákové a spol. Zpracovávali nějaké rozhodnutí tehdejší státní prokuratury, měli nějaké úkony v tomto řízení a řízení vedlo k nezákonně uloženým trestům smrti," dodal mluvčí pražského státního zastupitelství Martin Omelka.

Bývalí prokurátoři Antonín Havelka a Ludmila Brožová-Polednová jsou podezřelí z účasti na trestném činu vraždy Milady Horákové, Záviše Kalandry, Oldřicha Pecla a Jana Buchala. Za smrt nevinných lidí dodnes nebyl nikdo potrestán.

Rozhlasový dokument Marka Janáče o vykonstruovaném procesu s Miladou Horákovou a jejími společníky si můžete na Radiožurnálu poslechnout dnes, půl hodiny po poledni.

Marek Janáč, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme