Stará synagoga v Plzni ožije tóny kytar

2. červen 2006

Stará plzeňská synagoga bude v červnu patřit kytarové hře různých hudebních stylů. Novorománská stavba z poloviny 19. století ukrytá ve vnitrobloku domů bude letos podruhé hostit festival Kytara. Posluchači se mohou těšit na akustické kytarové recitály z oblasti folku, blues, jazzu, rocku i klasické kytary. Festival zahájí akustickým koncertem v úterý 6. června Radim Hladík a Blue Effect.

O den později - 7. června - zahraje bluesové skladby Ivan Hlas ve dvojici s maďarským kytaristou Norbim Kovacsem. Podle organizátora festivalu Michala Jančaříka , Ivan Hlas i Radim Hladík už vystoupili na festivalu loni, moc si starou synagogu pochvalovali a těší se na další koncert.

Ve čtvrtek 8. června vystoupí samostatně Luboš Andršt. Folkovou kytaru na festivalu zastoupí 13. června Slávek Janoušek, o den později synagogu rozezní rocková kytara Michala Pavlíčka a hlas jeho hosta Moniky Načevy. Festival uzavře klasický koncert kytarového virtuoza a plzeňského rodáka Lubomíra Brabce, který má nad přehlídkou záštitu.

Logo

Jak dodává Michal Jančaří, Stará synagoga nabízí nejen skvělou akustiku, ale také podmanivou atmosféru stavby, která dýchá historií. Mimo jiné i pro její jedinečnost proto prý není těžké slavné kytaristy k vystoupení přesvědčit. Do synagogy se vejde zhruba 150 diváků.

Kromě staré synagogy se konají koncerty i ve Velké plzeňské synagoze, která je druhou největší synagogou v Evropě a třetí největší na světě.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio