Vrchní soud potvrdil 12 let po zakladatele H-Systemu

V kauze vytunelované stavební společnosti H-System dnes padly definitivní tresty. Vrchní soud potvrdil dva roky starý verdikt pražského městského soudu, podle kterého má jít zakladatel projektu levného bydlení Petr Smetka na 12 let do vězení. Stovkám poškozených klientů má nahradit stamilionové škody.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Smetka

Petr Smetka | Zdroj: ČTK

Vrchní soud shledal Smetku vinným z podvodu a poškozování věřitele, zpronevěru překvalifikoval na porušování povinností při správě cizího majetku.

Smetka se třemi manažery podle dřívějších rozhodnutí soudů podvodem připravili 1095 lidí o víc než 980 milionů korun. Obžalobu vznesenou vůči Jaroslavu Vítkovi, Jaroslavu Eliášovi a Ladislavu Tůmovi odvolací soud vrátil k novému projednání soudu městskému. Za podvod měli každý strávit ve vězení 9,5 roku.

Odvolací soud také potvrdil podmíněné tresty za poškozování věřitele pro Ivana Krále a Pavla Středu, kteří stojí v čele Stavebního bytového družstva Svatopluk. To sdružuje asi 600 bývalých klientů H-Systemu, kteří ve výstavbě pokračovali i za cenu dalších investic.

Smetka se od počátku hájil tím, že zájemce o dostupné bydlení nepodvedl, jen mu prý nevyšel podnikatelský záměr. "U soudu nezazněl jediný důkaz o tom, že bychom vymýšleli podvod. Máme výčitky proto, že jsme to nedotáhli, a dá se říct, že jsme v některých chvílích lehkomyslně spravovali majetek," uvedl.

Stavební inženýr Smetka založil H-System v roce 1993. Po reklamní kampani společnost uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Zaplatili za ně v průměru milion korun. Klient měl dům či byt dostat do dvou až tří let. Na podzim 1997 ale H-System zkrachoval. Firma stihla dokončit asi 30 rodinných domů. Smetka totiž podle obžaloby převáděl peníze klientů na společnosti, které v 90. letech založil.

V letech 1993 až 1994 získal Smetka od pobočky Komerční banky snadno a rychle pro své firmy úvěry přesahující 800 milionů korun. Do zástavy dal bance údajně nadhodnocené pozemky, na kterých měly vzniknout domy. Firmy úvěry nesplácely, fúzovaly, až se sloučily do H-Systemu, který všechny dluhy převzal. Kvůli stamilionovým úvěrům je Smetka v jiné kauze rovněž stíhán pro podvod - zároveň se svými spolupracovníky a bankéři.

Král a Středa podle obžaloby uzavřeli se Smetkou smlouvy nevýhodné pro H-System, převzali jeho pohledávky u Komerční banky a navzdory konkurzu záměrně vyvedli z H-Systemu podstatnou část majetku a vydali Svatopluku do zástavy akcie z majetku úpadce.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme