Veteráni si připomněli výročí bitvy o Anglii

Čeští a slovenští veteráni si spolu se svými britskými kolegy připomněli 65. výročí bitvy o Anglii, která zabránila německé invazi na ostrovy. Dopoledne položili pamětníci jedné z nejdramatičtějších bitev druhé světové války na pražském náměstí Svobody věnce u pomníku československých letců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Účastníci bitvy o Anglii

Účastníci bitvy o Anglii | Zdroj: ČTK

Dvě desítky pilotů Královského vojenského letectva přiletěly do Česka už v pondělí. Spolu se svými českými kolegy vzpomínali na události, do nichž se zapojili jako příslušníci perutí stíhacích a bombardovacích letounů. Bitvy se na britské straně zúčastnilo na dva a půl tisíce Čechoslováků, z nichž bylo 1450 letců.

Vůbec nejúspěšnějším se stal Josef František, který za pouhých 28 dní sestřelil dohromady 17 nepřátelských strojů. V bitvě se proslavil i nedávno zesnulý František Peřina. V Británii sloužil jako stíhač pět let. Před tím bojoval ve Francii. Při jednom ze vzdušných soubojů na sebe strhl pozornost plných šedesáti nepřátelských stíhaček, aby zachránil své kolegy.

"Kdybych to neudělal, tak tam zůstane osm kamarádů. Když to udělám, tak tam zůstanu sám. Tak jsem si říkal, že to skóre bude takové dobré. Tak jsem do těch šedesáti messerschmitů vletěl," vzpomněl před časem František Peřina.

Hrdinství a úspěchy československých pilotů byly draze vykoupeny. Zpět do své vlasti se jich ze západu nevrátilo přes pět set.

Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme