Kypru se nepodařilo zablokovat jednání o přistoupení Turecka k EU

Evropská unie odblokovala jednání o vstupu Turecka do Evropské unie. Ministři zahraničí členských zemí se dnes dohodli na uzavření první vyjednávací kapitoly a nevyslyšeli tak volání Kypru, který chtěl jednání zastavit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: europa.eu.int

Kypr hrozil zablokováním vstupních rozhovorů, protože Turecko stále ještě oficiálně neuznala Kyperskou republiku a neotevřelo své přístavy a letiště kyperským lodím a letadlům.

Český ministr zahraničí Cyril Svoboda nepovažoval kyperské argumenty za přesvědčivé. "Kapitolou, kterou teď projednáváme, je kapitola věda a výzkum, tam není politického vůbec nic. Proto my souhlasíme s tím, že se tato kapitola otevře a zavře, protože tady Turecko plní kritéria. Mějme potom odvahu na debatu, která se bude týkat dalších, komplikovanějších otázek," uvedl Svoboda.

Kyperskou delegaci nakonec uspokojilo, že se v oficiálních závěrech dnešní schůzky výslovně Ankaře připomíná, že musí uznat všechny členské státy, včetně Kypru.

České delegaci se dnes mimo jiné podařilo do závěrů jednání ministrů zahraničí prosadit, že unie připraví středně- a dlouhodobou strategii EU vůči Kubě. Ta totiž zatím schází a unie nemá například podle ministra Svobody jasno v tom, jak se ke Kubě postaví po smrti Fidela Castra.

"Bude to období transformace, které bude znamenat pro Kubu nový život, a ten určitě přijde, tak musíme tento signál dát jasně, že s tím počítáme. Fidel Castro bude slavit osmdesáté narozeniny, tak je potřeba připomenout i tuto skutečnost," dodal zdůraznil Svoboda.

Martin Hromádka, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme