Nepálské věznice opouštějí po amnestii první maoisté

Nepálské věznice opustilo 190 maoistických rebelů. Vůbec poprvé se na povstalce, které král označil za teroristy, vztahovala amnestie na základě dohod mezi vládou a maoisty. Osvobozování vězňů, které je považováno za další důkaz oslabení moci panovníka Gjánedry, má dále pokračovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maoističtí rebelové krátce před propuštěním ve věznici Nakhu jail

Maoističtí rebelové krátce před propuštěním ve věznici Nakhu jail | Zdroj: ČTK

Všichni propuštění byli odsouzeni na základě takzvaného protiteroristického zákona vydaného králem. Po nedávném uzavření příměří s povstalci byla ale tato obvinění zrušena. 190 maoistů opustilo celkem 9 věznic napříč himalájským královstvím.

Venku na ně čekaly davy příznivců, kteří doufají v nový, podle jejich prohlášení svobodný Nepál. V brzké době se má na svobodu dostat ještě dalších 120 povstalců čelících podobným obviněním.

Nová nepálská pluralitní vláda, která byla jmenována po dubnových masových demonstracích proti absolutistické vládě krále Gjánéndry, zahájila minulý měsíc s rebely mírové rozhovory a propustila z věznic okolo 700 maoistů a jejich stoupenců, kteří byli zadržováni s menšími obviněními.

V celách zůstaly desítky dalších, kteří byli na základě protiteroristického zákona uvězněni za vraždy, únosy a protistátní zločiny. Kontroverzní protiteroristický zákon umožňoval zadržovat podezřelé bez soudu až jeden rok.

Boj maoistů za nahrazení nepálské monarchie komunistickým státem si od roku 1996 vyžádal přes 13 tisíc obětí.

Robert Mikoláš, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme