Propagace a negace homeopatické léčby

16. červen 2006
Vaše téma

Vaše téma je dnes zaměřeno na naše zdraví, konkrétně k homeopatické léčbě. Tu někteří pacienti, ale i lékaři propagují kde mohou, zatímco jiní na ní nenajdou vůbec nic dobrého. Jak se názory odborníků na tento druh léčení liší? Čím argumentují odpůrci homeopatie, existují studie, které dokazují, že homeopatická léčba nefuguje?

Takové studie samozřejmě existují, ovšem na druhé straně existují i studie úplně opačné, takže jak odpůrci, tak propagátoři homeopatie se v tomto ohledu mají o co opřít. Profesor Jiří Heřt, který patří mezi kritiky homeopatie, se například domnívá, že žádné studie vyvracející účinek homeopatik nejsou ani zapotřebí. Jejich účinek podle něj vyvracejí už samy fyzikální zákony.

Heřt: Jesliže ředíme látku tak, jak je tomu u homeopatik, kde není v roztoku žádná molekula, tak naprosto jednoznačně nemůže takový lék fungovat, protože veškeré reakce v organismu jsou zprostředkovány hmotou, to znamená molekulami. Principiálně je účinnost takových léků tím vyvrácena.

Jediný vliv, který homeopatické léky podle profesora Heřta mohou mít, je takzvaný placebo efekt, kdy se pacient vlastně sám uzdraví díky tomu, že věří, že mu podané homeopatikum pomůže.

To zní poměrně logicky. Jak tedy na tyto argumenty reagují sami homeopati?

Homeopati svým kritikům přiznávají, že účinek homepatických léků se na základě současných vědeckých znalostí dá opravdu jen obtížně vysvětlit, ale argumentují výsledky svých praxí. Pediatr Tomáš Karhan, který léčí klasickou i homeopatickou metodou, má například vyzkoušeno, že homeopatická léčba řadě jeho pacientů pomáhá a to považuje za nejlepší důkaz jejího účinku.

Karhan: Po čtvrtstoleté praxi v medicíně mám na věci shovívavější názor než mají fyzici, jsem pragmatikem a vím, že to co léčí není placebo efekt, ale že působení určité látky, jenom je potřeba opustit názor, že léčit může jen látka obsahující molekuly. Svět je, podle současných poznatků, definován i energetickým způsobem a někde na této úrovni je cesta k hledání nebo působení homeopatických léků. Je to spíš o energiích, světlo také nemá molekulu a je tady s námi.

Nemůže jít ale v homeopatii opravdu tedy o už zmíněný placebo efekt?

V některých případech určitě může, ale podle Tomáše Karhana se ve většině případů o placebo efekt rozhodně nejedná. Homeopatie se podle něj prý často velmi dobře osvědčuje u kojenců a dokonce i zvířat a ty si její účinky uvědomovat nemohou.

Karhan: Má vliv na všechny živé organismy a dobrým příkladem je veterinární homeopatie, kde placebo efekt je obtížně definovatelný a tímto způsobem se ojediněle léčí i rostliny.

V praxi tedy homeopatická léčba funguje. I sami homeopati ale přiznávají, že rozhodně nezabírá na každého.

autor: nak
Spustit audio

Více z pořadu