Pozor na nadměrné opalování

Konečně přišlo léto a lidé toho hojně využívají. Koupaliště jsou plná, oděvy, které příliš zahalují, mizí na dně skříní. Dermatologové to ale nevidí rádi a připomínají, že slunečné počasí má i své nepříjemné stránky. Nadměrný pobyt na slunci a opalování mohou přispět ke vzniku rakoviny kůže.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koupání

koupání | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Rakovina kůže tvoří v České republice více než jednu pětinu ze všech typů nádorových onemocnění. Za třicet let stoupl počet zjištěných melanomů čtyřikrát. Dermatologové proto doporučují, aby lidé pozorně sledovali svoji kůži a okamžitě navštívili lékaře, pokud na ní objeví jakýkoli novotvar.

Podle odborníků ale zatím osvěta funguje velice dobře, proto poměrně velké procento pacientů přichází s melanomy, které jsou zachyceny zavčas, takže většina pacientů s malým melanomem nemusí na toho onemocnění zemřít.

Věda dnes už také prokázala, že ke vzniku melanomu přispívá nadměrné opalování. Tady už lidé osvětu přijímají neochotněji, o čemž v těchto dnech svědčí koupaliště plná lidí se zarudlou kůží, které ani nenapadne, aby se schovali do stínu. V tomto směru jsou méně rozumné ženy. Nicméně díky tomu, že mají větší tendenci o sebe víc dbát než muži, tak si znamének na těle všimnou daleko častěji.

Každopádně pokud na sobě člověk objeví tmavá znaménka a nebo znaménka, která se nějakým způsobem mění, měl by neprodleně navštívit odborníka. Všímat by si dotyčný měl zejména tvaru, velikosti a zbarvení.

Zuzana Kopuletá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme