Potomek anglického otrokáře se omluvil Afričanům

Potomek anglického otrokáře sira Johna Hawkinse ze 16. století, Andrew Hawkins, se přijel osobně omluvit Afričanům do Gambie za činy svého předka a prosil je o odpuštění.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dům otroků

Dům otroků | Foto: Miroslav Konvalina

Imperialista sir John Hawkins byl bratranec sira Francise Drakea a spolu se zasloužili o porážku španělského loďstva ve 2. polovině 16.století. Díky této události se dnes v severní Americe mluví anglicky, nikoli španělsky.

Nicméně sir John Hawkins se také proslavil tím, že jako první Angličan začal dovážet černošské otroky z Afriky na plantáže do střední Ameriky zvané Západní Indie. Tato praxe skončila teprve zrušením otroctví v britských koloniích začátkem 19.století.

Potomek sira Johna, sedmatřicetiletý Andrew Hawkins ze západoanglického hrabství Cornwall, se rozhodl vykonat pouť do Gambie, kde bývalo hlavní překladiště otroků, aby se omluvil místním Afričanům za činy svého slavného předka.

V černém tričku s nápisem So Sorry, velice lituji a s rukama v okovech si klekl před 25 tisíc shromážděných Afričanů a prosil je za odpuštění. Řekl při tom: "Omlouvám se za svou rodinu," a dodal: "Byla to jen hrstka lidí, kteří začali obchod s otroky a důsledky jejich činů způsobily mnoho zla na celém africkém kontinentě." Gambijská viceprezidentka Isatou Njie-Saidyová jménem svého lidu omluvu přijala a okovy Andrew Hawkinsovi sejmula.

Tato pouť Andrw Hawkinse měla odezvu v britském tisku - publicista A. N. Wilson s Hawkinsem vůbec nesouhlasí a v článku v listě Daily Mail pod titulkem Přestaňte klečet vylíčil důvody svého nesouhlasu.

Napsal, že když evropští otrokáři jako sir John Hawkins přijeli do Afriky, už tam byl bující obchod s otroky, který začali provozovat sami Afričané zotročující své soukmenovce. Na africkém domácím trhu místní Afričané prodali jiným Afričanům mnohem více domácích otroků, než kdy bylo vyvezeno ven. A v některých částech Afriky otroctví přežívá dodnes.

Tím, že Andrew Hawkins poklekl před Afričany v okovech, podle Wilsona pokračoval v šíření staré známé lži, podle které Britové nesou vinu za všechna příkoří, která se dějí na povrchu naší planety. Wilson také poznamenal, že Hawkins vůbec nezmínil britské zásluhy o zrušení otroctví.

Na závěr Wilson napsal: "Nebylo by nádherné kdybychom se přestali plazit po zemi a místo toho si uvědomili, že na některé věci z naší minulosti, jako je zrušení otroctví, bychom měli být patřičně hrdí?" Co na to Andrew Hawkins nevíme, ale je pravděpodobné, že se ještě ozve.

Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme