Světluška na MFF Karlovy Vary

26. červen 2006

Aneta Langerová zazpívá 2. července na Koncertu pro Světlušku na 41. Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. S Anetou Langerovou, patronkou projektu Světluška, vystoupí nevidomé děti, které Světluška podporuje v rozvoji jejich talentu. Koncert se uskuteční od 19 hodin pod širým nebem na Divadelním náměstí, pořádá jej Nadační fond Českého rozhlasu za podpory MFF Karlovy Vary.

V rámci filmového festivalu bude na Divadelním náměstí otevřena KAVÁRNA POTMĚ, ve které budou obsluhovat nevidomí průvodci. Kromě opravdu jiné kávy mohou návštěvníci okusit film ušima a vyzkoušet si na vlastní kůži, co umí vnímat najednou všemi smysly - kromě zraku. Kavárna bude otevřena denně od 10 do 21 hodin.

KONCERT - ANETA A NEVIDOMÉ DĚTI PRO SVĚTLUŠKU
2. července 2006 zazpívá na MFF Karlovy Vary pro Světlušku Aneta Langerová a nevidomé děti, které Světluška podporuje v rozvoji jejich talentu. Zvláštním hostem benefičního večera pod širým nebem je nevidomý hudebník Mário Bihári. Koncert začíná v 19 hodin na Divadelním náměstí. Vstupné je dobrovolné. Dárcovské SMS ve tvaru DMS Svetluska odeslané na číslo 87777 jsou vítány.

MFF Karlovy Vary a Světluška navíc společně připravili speciální edici charitativních náramků: SVĚTLUŠKA & KARLOVY VARY IFF. Jejich zakoupením v Informačním centru MFF KV podpoříte nevidomé děti i dospělé. Náramek vám bude svítit na cestě k filmovému plátnu.

KAVÁRNA POTMĚ
Světluška na 41. ročníku MFF Karlovy Vary představí zcela nový, originální projekt KAVÁRNA POTMĚ. 30. června 2006 bude na Divadelním náměstí slavnostně otevřena první pouliční Světluščí kavárna. V té mohou návštěvníci festivalu ochutnat opravdu jinou kávu. Silnou, černou. A pít ji budou úplně potmě!

Světluška

Nevidomí průvodci posadí hosty ke stolu a obslouží je. Každý si tak na vlastní kůži vyzkouší, co umí vnímat všemi smysly najednou - kromě zraku. Kavárna bude otevřena po celou dobu festivalu, denně od 10 do 21 hodin. Kromě jiné kávy zde mohou návštěvníci ochutnat pravé KINO POTMĚ a podívat se na film ušima. Zvuková projekce výborných českých filmů s komentářem obrazových scén pro nevidomé budou dvakrát denně, vždy ve 13 a 19 hodin. Vyzkoušejte si svou fantazii a obrazotvornost!

Cílem projektu KAVÁRNA POTMĚ je přiblížit vidícím lidem život ve tmě formou opravdového prožitku a zároveň představit nevidomé jinak. Každý návštěvník se bude muset na půl hodiny spolehnout na svého průvodce tmou, stejně jako se nevidomí musí spolehnout na nás, když je na ulici převádíme přes přechod nebo jim pomáháme nastoupit do tramvaje. Naučit se žít ve tmě je opravdu těžké, ale ne nemožné. A je to umění.

Další informace najdete na stránkách sbírky Světluška.

autor: Světluška
Spustit audio