Nová bezpečnostní aféra kolem sledování bankovních operací

Dobré vztahy Evropy a Ameriky začíná ohrožovat další bezpečnostní aféra - americké úřady sledují při boji proti terorismu už pět let mezinárodní bankovní transakce prováděné prostřednictvím bankovního systému SWIFT, který má sídlo v Bruselu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

klávesnice

klávesnice | Foto: Jan Rosenauer

O této aktivitě začala psát v minulém týdnu americká média a nyní se o věc začaly zajímat i belgické úřady. Cílem bylo sledovat financování teroristických aktivit - výsledkem může být další přestřelka v transatlantických vztazích.

Společnost SWIFT sdružuje 7800 bank a finančních institucí po celém světě a je označovaná za nervový systém mezinárodního bankovnictví. Američané začali sledovat transakce prováděné jejím prostřednictvím po 11. září 2001.

Když o této praxi napsal list New York Times, vyprovokovalo to v Bruselu, tedy v městě, kde má SWIFT sídlo, další otázky médií. Včera belgické ministerstvo spravedlnosti reagovalo prohlášením, že zjišťuje, jestli se americké služby nedopustily něčeho, co by odporovalo belgickým zákonům.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme