Poznaň si připomíná 50. výročí potlačení protikomunistické revolty

V polské Poznani si dnes připomínají 50. výročí krvavého potlačení první revolty proti komunistické vládě. Vzpomínkových akcí se zúčastní také český prezident Václav Klaus.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radniční věž uprostřed poznaňského Rynku

Radniční věž uprostřed poznaňského Rynku | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

V Poznani komunistický režim poprvé nasadil tanky a brutálně rozehnal dělnickou demonstraci. Tisíce dělníků požadovaly chléb a svobodu. Na ulicích tehdy zahynulo asi 70 lidí, nejmladší oběti bylo 14 let.

"Bylo to opravdové povstání. V poválečném Polsku byla Poznaň jediným místem, kde došlo ke střetu mezi dělníky a bezpečnostními silami. První volání po svobodě se ozvalo z Poznaně," připomíná Jaroslaw Gojtowski z organizačního výboru.

Polský prezident Lech Kaczyński na akce k 50. výročí poznaňského června pozval prezidenty České republiky, Slovenska, Německa a Maďarska.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme