Lubina dostal za vraždu Michala Velíška 23 let vězení

23 let vězení - takový trest uložil pražský městský soud recidivistovi Davidu Lubinovi za vraždu střihače televize Nova Michala Velíška. Lubina se k činu přiznal, tvrdí ale, že nechtěl zabíjet. Reakce střelbou prý byla podvědomá a z leknutí. Bál se dopadení a vězení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Lubina

David Lubina | Zdroj: ČTK

Znalci z oboru psychologie a psychiatrie označili možnost Lubinovy převýchovy za velmi ztíženou. Za mřížemi strávil téměř devět let svého života a žádné ponaučení si z toho nevzal.

Lubina obtěžoval loni v září v parku na Karlově náměstí v centru Prahy mladou ženu a ohrožoval ji pistolí. Všiml si toho Velíšek, a když se ženy chtěl zastat, útočník po něm dvakrát vystřelil. Velíšek, který byl tehdy na procházce s roční dcerou v kočárku, útok nepřežil.

Státní zástupkyně navrhovala pro recidivistu Lubinu za vraždu doživotí. "Nevidím žádný jiný možný trest," uvedla v závěrečné řeči před Pražským městským soudem žalobkyně Marcela Kratochvílová.

Podle soudce Pavla Bendy si Lubina na místě vraždy počínal jako voják, který se snaží prostřílet pryč. Doživotní trest soud nevynesl proto, že se podle něj Lubinův případ pořád ještě liší od případů, kdy někdo někoho zabije opakovaně, nebo zavraždí víc lidí najednou.

Znalci označili možnost Lubinovy převýchovy za velmi ztíženou.

Naděžda Hávová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme