Fotbal proti rasismu

Do čtvrtfinálové fáze dnes vstupuje světový fotbalový šampionát. Už několikrát byla řeč o tom, že nejpopulárnější sport planety je univerzálním prostředkem, který pomáhá smazávat rozdíly mezi rasami i náboženstvími. Právě bojů nejlepších osmi týmů na světovém šampionátu chce Světová fotbalová federace využít k realizaci svého programu "Řekni ne rasismu!"

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letí míč do branky?

Letí míč do branky? | Foto: Jiří Hošek

Hučení na hráče tmavé pleti, svastika pravidelně přítomná v ochozech římského Olympijského stadiónu nebo chování útočníka Paola di Canio, které na důkaz sympatií k italským fašistům už několikrát pozdravil tribuny zdviženou pravicí.

To jsou jen některé z projevů rasismu a xenofobie, které bude FIFA podle nových pravidel mnohem přísněji trestat. Místo neúčinných finančních pokut přicházejí na řadu bodové ztráty, uzavírání stadiónů nebo vyloučení ze soutěže. V krajním případě je Světová fotbalová federace odhodlána pozastavit činnost i samotnému národnímu svazu.

FIFA by boj proti všem formám diskriminace ráda přenesla i mimo stadiony. Před čtvrtfinálovými zápasy mistrovství světa přečtou kapitáni mužstev, tzn. fotbalové celebrity jako David Beckham nebo Zinedine Zidane, zvláštní prohlášení.

V něm odmítnou z celého srdce všechny projevy rasismu a diskriminace na stadiónu i mimo něj... Zaváží se k tomu vymýtit silou fotbalu tenhle nešvar ze sportu i ze zbytku společnosti. Za tenhle nápad si Světová fotbalová federace zcela výjimečně zaslouží pochvalu.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme