Podezřelí z přípravy podvodu ve firmě Čepro budou stíháni na svobodě

Čtyři muži obvinění z přípravy podvodu a zločinného spolčení proti státnímu podniku Čepro budou stíhaní na svobodě. Po někdejším šéfovi Národního bezpečnostního úřadu a Čepra Tomáši Kadlecovi a jeho ex-náměstkovi Alexandru Houškovi detektivové nepožádali o vazbu dvou jednatelů soukromé firmy Loricus Pavla Heluse a Pavla Beneše. Stejnému obvinění čelí také podnikatel Radovan Krejčíř, který od svého loňského útěku při policejní prohlídce žije na Seychelských ostrovech. Skupina se podle policie pokusila připravit Čepro o čtyři miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Kadlec

Tomáš Kadlec | Zdroj: ČTK

Všichni podezřelí budou stíháni na svobodě, jak potvrdila mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Blanka Kosinová. "Včera proběhly všechny čtyři výslechy, první začínal kolem deváté hodiny, poslední končil o půlnoci. Nebyly důvody uvalení vazby, to znamená, že se vazba ani nenavrhovala. Z těch výslechů vyplynuly zajímavé skutečnosti, které se budou následně prověřovat, a policie si už nyní připravuje plán výslechů dalších asi dvaceti svědků."

Tomáš Kadlec má přitom podle důvěryhodných informací Radiožurnálu vyjma českého ještě francouzské občanství. Není proto vyloučeno, že by se mohl do budoucna stíhání vyhýbat, pokud by se případná hrozba vězení přiblížila.

Kadlecův advokát Karel Brückler ale tvrdí, že obvinění postrádá reálné základy. "Proti sdělení obvinění budeme podávat stížnost; jsem toho názoru, že sdělení obvinění, tak jak bylo prezentováno, nemá logiku, a já nemám pochybnosti o tom, že můj klient se žádného trestného činu nedopustil."

Všem obviněným, včetně kontroverzního podnikatele Radovana Krejčíře, který je v případu stíhán jako uprchlý, hrozí až dvanáctileté tresty vězení. Detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu jsou přesvědčeni, že zmíněná skupina v roce 2003 a 2004 uzavřela úmyslně nevýhodné smlouvy mezi Čeprem a společností Loricus. Smlouva obsahuje závazek, pokud Čepro neodebere slíbené množství látek, bude muset Loricusu vyplatit pět milionů dolarů za každý nasmlouvaný měsíc po tři roky.

Policie tvrdí, že podezřelí muži předem počítali s tím, že dohodu nebude možné naplnit, a státní firma by tak musela vyplatit stamilionovou pokutu. Někdejší šéf Čepra Kadlec se hájí tím, že smlouvu s Loricusem jako nevýhodnou osobně zrušil.

Jan Hrbáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme