V Makedonii bude vládnout opozice

V Makedonii se nejspíš chopí vlády opozice - podle předběžných výsledků vyhrála včerejší parlamentní volby. Hlasování doprovázely na několika místech incidenty a fyzické útoky. Na volby dohlížela také řada velvyslanců zemí Evropské unie. Jejich hladký průběh byl podmínkou pro jednání o vstupu Makedonie do EU.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby v Makedonii

Volby v Makedonii | Zdroj: ČTK

Pozorovatelé poukazovali na fyzické útoky na volebních místech. Na třech z nich musela komise hlasování přerušit, protože násilníci vtrhli do místnosti a začali urnu plnit množstvím zaškrtaných lístků. Nejvíce přestupků bylo v obvodech hlavního města Skopje nebo v centru albánského osídlení v Tetovu.

Současný předseda vlády Vlado Bučkovski už uznal svou porážku a gratuloval vítězné straně VMORO, které připadne nejvíce mandátu ve stodvacetičlenné sněmovně. Není jasné, jak se zachovají albánské strany a která z nich půjde s vítězem VMORO Nikoly Gruevského do vlády. Zatím se neočekává, že by pozorovatelé zpochybnili regulérnost voleb ve dvoumilionové postjugoslávské republice.

Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme