Počet obětí útoků na železniční síť v indické Bombaji stoupá

Více než 160 mrtvých a 460 zraněných si podle poslední bilance vyžádala série sedmi výbuchů na železniční síti v západoindické Bombaji. Počet obětí ale pravděpodobně ještě stoupne, protože záchranné práce pokračují. Zraněné převážejí sanitky do okolních nemocnic. Úsilí záchranářů však ztěžují monzunové lijáky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeden z vlaků, které explodovaly v indické Bombaji

Jeden z vlaků, které explodovaly v indické Bombaji | Foto: AFP

K útokům došlo v přeplněných večerních vlacích. Exploze nastaly těsně po sobě. První z nich se ozvala z vagonu první třídy ve vlaku na severozápadním předměstí Khar. Ostatní pak byly zaznamenány na pěti dalších předměstích, celkem v rozpětí deseti minut. Předseda vlády státu Maháráštra potvrdil, že výbuchy byly způsobeny nastraženými bombami.

"Cestovala jsem právě vlakem, když jsme uslyšeli výbuch. Doprava se zastavila a byla tam obrovská zácpa. Lidé běželi na ulici, aby zjistili, co se stalo. Někteří začali auty odvážet zraněné do okolních nemocnic," popsala situaci krátce po jednom z výbuchů televizní stanici CNN jedna z cestujících.

Město ovládl chaos. Veškerá železniční doprava byla přerušena. Lidé dostali pokyn, aby se zdržovali co nejdál od všech nádraží ve městě. Úřady vyhlásily stav pohotovosti v celé zemi, posílily policejní hlídky a na ulicích zřídily kontrolní stanoviště. Policie po vinících atentátů intenzivně pátrá.

K zodpovědnosti se zatím nikdo nepřihlásil, ale to, že výbuchy nastaly těsně po sobě, připomíná taktiku kašmírských separatistů, kteří své útoky v minulosti opakovaně směřovali na indická města.

Teroristické útoky už odsoudili nejen nejvyšší představitelé Pákistánu prezident Parvíz Mušaraf a premiér Šaukat Azíz, ale také britský premiér Tony Blair a ruský prezident Vladimir Putin.

Lubica Bergmanová, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme