Třetí přistávací dráha na Ruzyni zatím nebude

Nová letová dráha na letišti v Praze-Ruzyni se prozatím zřejmě stavět nebude. Nejvyšší správní soud zrušil změnu územního plánu, která výstavbu třetí dráhy umožňovala. Vyhověl tak stížnosti obyvatel z Prahy-Nebušic, kteří kvůli zvýšení hluku proti stavbě protestovali.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Praha Ruzyně

Letiště Praha Ruzyně | Foto: Marie Matúšů

Pražský magistrát při schvalování změny plánu několikrát pochybil. Například v tom, že zastupitelstvo nerozhodlo o zásadních připomínkách městských částí a nezohlednilo nesouhlas ministerstva životního prostředí.

"Nebyl posouzen vliv zamýšlené stavby na životní prostředí. Nebylo předem vymezeno ochranné hlukové pásmo. Nebylo jednáno s některými městskými částmi, konkrétně s Nebušicemi, se Suchdolem. Toto byly asi ty rozhodující důvody," řekl o rozhodnutí soudu předseda nejvyššího správního soudu Josef Baxa.

Podle Evy Krejčí z odboru komunikace Letiště Praha vzala společnost rozhodnutí soudu na vědomí. "My předpokládáme, že se ty záležitosti vyřeší tak, aby mohl být harmonogram výstavby dodržen. Podobné procedurální záležitosti jsou součástí téměř každé takto významné investiční akce. I nadále pracujeme na zhodnocení vlivu výstavby paralelní dráhy na životní prostředí EIA," sdělila Českému rozhlasu Krejčí.

Stavba za pět až sedm miliard měla začít příští rok, dokončení bylo naplánováno na rok 2009.

Ivan Holas, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme