V našich peněženkách v poslední době přibývají kovové mince

Všimli už jste si někdy, že vaše peněženka v poslední době těžkne, jak v ní přibývají kovové mince? Peníze v oběhu se totiž v poslední době mění a některé papírové bankovky, konkrétně dvacetikoruny a padesátikoruny nahrazují mince.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České bankovky a mince

České bankovky a mince | Foto: Jan Rosenauer

Zatímco papírové dvacetikoruny přestala centrální banka vyrábět už před časem, protože mince v oběhu déle vydrží, rozšíření kovových padesátikorun mělo jiné důvody.

"U papírových padesátikorun byla jejich výroba pozastavena mimo jiné proto, že Česká národní banka měla k dispozici zhruba 30 milionů kusů padesátikorunových mincí, které byly vyrobeny v roce 1993. Vzhledem k blížícímu se termínu přistoupení České republiky ke společné evropské měně bylo z ekonomického hlediska žádoucí dát tyto mince do oběhu," říká mluvčí České národní banky Pavlína Bolfová.

A jak kovové padesátikoruny vyhovují těm, kteří je používají? "Bohužel trhá to kapsy, ale zase papírové tolik nevydržely. Takže si myslím, že je to asi výhodnější," řekl Českému rozhlasu muž z Prahy.

O něco negativněji ale výměnu mincí za bankovky vnímal oslovený pražský prodavač: "Je to katastrofa, je to příšerné. Obtěžuje nás to. I zákazníka i prodejce."

Zatím se ale s papírovými padesátikorunami loučit nemusíme. Z oběhu hned tak nezmizí a podle Bolfové se nedá vyloučit, že je centrální banka do budoucna ještě dotiskne.

"Není možné jednoznačně říct, že papírové padesátikoruny nebudou vyráběny. Souvisí to zejména s datem našeho vstupu do Evropské měnové unie. Pokud by se toto výrazně posunulo za zatím předpokládané datum 1. ledna roku 2010, může se stát, že by bylo potřeba padesátikoruny dovyrobit a zřejmě by byly papírové," potvrzuje Bolfová.

Posunutí termínu vstupu do měnové unie by mohlo ovlivnit i budoucnost padesátníků. I u nich už se před časem spekulovalo o tom, že by stejně jako desetníky nebo dvacetníky mohly přestat platit. Zatím ale vše nasvědčuje tomu, že v našich peněženkách ještě nějaký čas zůstanou.

"Tato informace padla jenom jako úvaha do budoucnosti. Zejména v souvislosti s tím, pokud by padesátníky ztratily svou funkci jako oběživo. Pokud by se přestaly vracet z oběhu, tak jako se tomu například stalo v případě desetníků a dvacetníků. V současné době se opravdu o ničem takovém neuvažuje," dodává Bolfová.

Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme