Roste zájem o očkování proti příušnicím

Téměř osm desítek mladých mužů se dnes nechalo v Jihlavě očkovat proti příušnicím. V dalších bývalých okresních městech v kraji začnou s očkováním pozítří. Už dnes se tam o ně zajímaly stovky zájemců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Očkování pomáhá v boji s rotaviry

Očkování pomáhá v boji s rotaviry | Foto: NEPOUŽÍVAT internet

Vysočina je společně se Zlínským, Jihomoravským a Moravskoslezským krajem jedním z regionů, ve kterých byla letos hlášena nejvyšší nemocnost příušnicemi. Nemoc může hlavně u mladých mužů ve věku 19 až 23 let vyvolat komplikace, které mohou končit ve výjimečných případech sterilitou.

Podle zdravotníků není epidemie natolik rozsáhlá, aby vyžadovala povinné přeočkování celé populace. Očkování je proto dobrovolné, zájemci zaplatí 180 korun. Podle hlavního hygienika Michaela Víta řeší obdobnou situaci v Polsku a Rakousku. Epidemie zasáhla Anglii i Francii a dokonce i Spojené státy.

Příušnice se projevují zduřením a bolestí příušních žláz. Komplikací tohoto virového onemocnění může být zánět slinivky, nehnisavý zánět mozkomíšních blan a u mužů zánět varlat, což u nich může vést následně k neplodnosti.

U dětí se léčí klidem na lůžku, dospívající dostávají antibiotika, aby se předešlo zánětům. Komplikace se léčí v nemocnici. Příušnice se řadí ke kapénkovým infekcím, přenášejí se přímým kontaktem jako třeba rýma.

Milan Kopp, Jana Zemanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme