Kvůli drahé ropě podraží cestování letadlem

Cestování letadlem opět o něco podraží. Letecké společnosti totiž v průběhu srpna znovu navýšily palivové příplatky. Za cestu si nově budou muset připlatit například klienti Air France nebo KLM a od 15. srpna také zákazníci Českých aerolinií. Příplatky ČSA stoupnou na evropských linkách asi na 550 korun a u dálkových letů, kde palivo tvoří velkou část nákladů, se příplatek zvýší téměř na 1500 korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

letadla ČSA

letadla ČSA | Foto: Jan Rosenauer

Důvodem navýšení příplatků je další prudký růst cen ropy, který logicky zdražuje i letecké palivo. Ropa přitom v posledních měsících zdražuje tak rychle, že růst její ceny nedokáže kompenzovat ani posilující koruna, připomíná ekonom Vladimír Pikora.

"Cena ropných derivátů roste výrazně rychleji, než-li koruna meziročně posiluje. Z toho důvodu se nedá očekávat, že by dokázal kurz koruny vybalancovat rostoucí cenu ropy," řekl Pikora.

Kvůli prudkému zdražení ropy nově zavedla příplatky i nízkonákladová společnost SkyEurope, která ještě v červenci - podobně jako řada dalších nízkonákladových aerolinií - žádné poplatky k ceně letenek neúčtovala. Potvrzuje to mluvčí firmy Jan Čamek

"Naše společnost byla až do poloviny roku zajištěná proti růstu cen paliva. Bohužel ty ceny rostou tak rychle a tak výrazně, že už ten stav byl neudržitelný a přinutil nás palivový příplatek zavést," doplnil mluvčí.

Někteří nízkonákladoví dopravci ale kvůli vysoké konkurenci palivové příplatky stále zavádět odmítají a rostoucí ceny raději promítají do svých marží. To se však podle analytika společnosti Wood and Company Tibora Bokora velmi negativně podepisuje na jejich hospodaření.

"Většina nízkonákladových společností prodělává, jen málokteré jsou ziskové. Dlouhodobě ta situace není růžová a dopadne to tak, že bohužel některé z těch společností budou muset zkrachovat," dodal Bokora.

Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme