Nejvyšší odchodné z Paroubkovy vlády dostane Pavel Němec, spočítala MfD

Dnešní domácí tisk se věnuje poslednímu vývoji na politické scéně - demisi vlády Jiřího Paroubka a jmenování Mirka Topolánka premiérem. Co budou dělat odstupující mistři a jak vysoké bude jejich odchodné? Odpovědi přináší Mladá fronta Dnes. Hospodářské noviny upozorňují, že ceny energií v příštích letech výrazně porostou. Ornitologům podle Lidových noviny vadí nový hraniční přechod Modrý sloup na Šumavě. Výsledky studie Eurostatu o počítačové gramotnosti obyvatel České republiky přináší Právo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

domácí tisk

domácí tisk | Foto: Alena Palečková

Dnešní noviny se věnují demisi vlády Jiřího Paroubka a jmenování nového premiéra Mirka Topolánka. Mladá fronta Dnes píše, že šest ministrů Paroubkova kabinetu v politice končí a někteří z nich si hledají práci. Například odcházející ministryně Dana Bérová zatím nechce prozradit, od koho jí v budoucnu budou chodit výplatní pásky. Jisté ale je, že s hledáním práce moc spěchat nemusí. Má totiž stejně jako její kolegové z vlády, kteří neskončili v poslaneckých lavicích, nárok na odchodné.

Nejvyšší odstupné, 660 tisíc korun, si odnese ministr spravedlnosti Pavel Němec. Nejenže ve funkci vydržel celé čtyři roky, ale poslední dva roky byl i místopředsedou vlády. Proto se mu takzvaný zlatý padák vypočítává z vyšší mzdy než jeho kolegům. Němec tají, kam se po odchodu z kabinetu vydá. Už dlouho ale naznačuje, že by se chtěl, stejně jako ministryně školství Petra Buzková, vrátit k původní profesi právníka. Tolik Mladá fronta Dnes.

Výdaje domácností za energie zřejmě porostou čím dál rychleji. Informují o tom Hospodářské noviny. Zatímco příští rok se chystá ČEZ zdražit elektřinu zhruba o osm procent, o rok později ceny zvedne navíc i vyšší spotřební daň. Ta se bude týkat i uhlí a dalších paliv. Podle zákonů, které navrhlo ministerstvo financí a které má list k dispozici, by spotřební daň měla zdražit elektřinu nejméně o jedno procento.

Návrhy ministerstva mají splnit požadavky Evropské unie na zavedení "ekologických daní". Jenže, jak zjistily Hospodářské noviny, nic takového Evropská unie vysloveně nežádá a přikazuje jen minimální sazby daně. Hospodářské noviny připomínají, že ekologická daň má lidi a podniky přimět, aby energiemi víc šetřili, každý stát je k tomu nutí jinak.

Po dlouhých šedesáti letech se v sobotu znovu otevře turistům hraniční přechod Modrý sloup nedaleko šumavské Modravy. Lidové noviny píší, že zatímco v dobách komunismu bránila přechodu do Německa takzvaná železná opona, po sametové revoluci byl pohyb turistů přes hranici zakázán kvůli ochraně přírody. V okolí Modrého sloupu totiž hnízdí jedna z největších populací vzácného tetřeva hlušce, kterou by podle ornitologů mohl turistický ruch ohrozit.

Podle mluvčí ministerstva životního prostředí se turisté budou moci v okolí Modrého sloupu pohybovat jen v doprovodu pracovníků národních parku Šumava a Bavorský les. Ornitologové ale nesouhlasí ani s tímto omezením. Lidové noviny doplňují, že přechod Modrý sloup, přes který lidé chodili 600 let, je nejkratší spojnicí z české strany Šumavy na bavorskou horu Luzný, která se pro svou neobvyklou podobu stala inspirací pro řadu umělců.

Asi polovina obyvatel České republiky nikdy nepoužila počítač. Vyplývá to ze studie Eurostatu, ze které cituje deník Právo. V počítačové gramotnosti na tom přesto Česko není nejhůř v Evropské unii. Tento neslavný primát patří Řecku, kde si s počítačem neporadí dokonce 65 procent obyvatel.

Naopak v Dánsku, ve Švédsku a na Islandu je využívání počítače samozřejmostí. Důležitou roli ve znalostech ovládání computeru hraje věk. A v chudších oblastech Evropy je podíl obyvatel, kteří nikdy nepracovali s počítačem, téměř dvojnásobný ve srovnání s ekonomicky úspěšnými regiony, uzavírá dnešní Právo.

Naděžda Hávová, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme