Zkrachovalý Favorit Rokycany koupil zájemce za 15 milionů

Zkrachovalou rokycanskou továrnu Favorit, nejznámějšího českého výrobce jízdních kol, vydražila pražská developerská firma Nanny. Jediný zájemce, který spravuje nemovitosti v Praze a Kladně, získal areál bez strojů za minimální vyhlašovací sumu 15 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Favorit Rokycany

Favorit Rokycany | Foto: www.regionplzen.cz

Cena je nižší, než dražitel čekal. Znalecký odhad tržní ceny prodávaného majetku, který si nechala zpracovat plzeňská realitní kancelář Pubec, jež dražbu organizovala, dosáhl téměř 19 milionů korun.

Kupec o svých záměrech nic konkrétního neřekl. Zatím se prý nerozhodl, jestli bude areál pronajímat, nebo objekty rozprodá. S výrobou kol ale firma nepočítá. Zatím uhradil kauci 1,6 milionu korun a celou částku musí zaplatit do tří měsíců.

Ve dvouhektarovém areálu poblíž dálnice D5 Praha-Plzeň-Rozvadov a nádraží se výroba zastavila v květnu 2004. O 17 budov a staveb se před dražbou zajímalo 12 subjektů. Elektřina, voda i plyn tam funguje, staré a drahé centrální vytápění je odpojeno. Zájemci většinou zvažovali, že by budovy opravili a dali je do dlouhodobého pronájmu.

Firma Bike Technology & Public Relations (BTPR), na niž se před třemi lety Favorit přejmenoval, zkrachovala letos v únoru. Správce se nyní snaží získal pro 40 věřitelů alespoň část z celkem uznaných 189 milionů korun pohledávek. Nejvíce nárokuje Finanční úřad Uherské Hradiště a Česká správa sociálního zabezpečení Plzeň. Firma ještě dluží desetitisícové částky devíti zaměstnancům.

Konkurz brzdí žaloba, kterou podal správce na společnost KOVL, jíž patří stroje v rokycanském areálu, kvůli neplacení nájmu. KOVL měl v nájmu rokycanský areál od BTPR a dál ho pronajímal například firmě Czech Bike, která stále v prodejně Favoritu prodává kola. Další budovu má v nájmu výrobce dřevěných briket. Nájemní smlouvy mají do zpeněžení areálu a poté jim běží měsíční výpovědní lhůta.

Favorit, který vznikl v roce 1951, patřil s Eskou a Velamosem k nejznámějším českým značkám kol. Poprvé zbankrotoval už v listopadu 2001. O rok později ho koupila za 25,5 milionu korun BTPR, která stejně jako Czech Bike patří do skupiny cyklomagnáta Josefa Kozumplíka. Kola se v Rokycanech vyráběla od konce 19. století pod značkami Tudor a Tripol. V roce 1989 vycházelo z firmy se 150 lidmi 200.000 kol. Poté už výroba nepřekročila 30.000 kol.

Renáta Prátová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme