Český turista zaplatí na Slovensku tisíce za záchranu vrtulníkem

Vážné zranění sedmasedmdesátiletého Čecha, který o víkendu spadl ze žebříku do těžko přístupného terénu v roklině Suchá Belá ve Slovenském ráji, znovu rozpoutalo diskuse nad zodpovědností turistů. Připomnělo návštěvníkům také povinnost uhradit slovenské horské službě náklady na případnou záchranu. Český turista totiž nebyl pojištěný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vrtulník

vrtulník | Foto: Jan Rosenauer

Těžce zraněného muže našli záchranáři bezvládně ležet na dně rokliny, na palubu vrtulníku, který na špatně přístupném místě nemohl přistát, ho vyzdvihli pomocí navijáku a odvezli do nemocnice v Popradu.

Muž byl sice na danou túru dostatečně zdatný, ale ani tak se zřejmě nevyhne zaplacení záchranné akce ze svého. Odhadem může jít až o statisíce korun, potvrdil Radiožurnálu Jaroslav Jurečka z operačního střediska Horské záchranné služby v Popradu.

"Celkem zábavně na nás zapůsobila jeho odpověď na otázku, zda je pojištěný. Odpověděl nám, že přece není v horách. Proto je potřeba připomenout, že pojištění se nevztahuje na to, zda je návštěvník v horách, ale záleží na technické a personální vybavenosti poskytovatele záchranné zdravotní služby. V jeho případě se tam neměl lékař jak dostat a v tu chvíli byli povoláni naši záchranáři," řekl Českému rozhlasu Jurečka.

Muž, který skončil se zlomeninou krční páteře, tak zřejmě zaplatí ze svého minimálně několik tisíc korun.

"Takováto záchranná akce se potom platí podle cen uvedených v ceníku horské záchranné služby. Já můžu říct, kolik stojí letová hodina vrtulníku, ale nevím, co dále stojí lékař, který v tom vrtulníku sedí, a podobně. Letová hodina takového vrtulníku stojí čtyři až šest tisíc korun," dodal Jurečka.

Štěpánka Čechová, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme