Asanace: Soud přezkoumá, zda měl Obzina poslaneckou imunitu

Kauza Jaromír Obzina je zase načas na mrtvém bodě. Obvodní soud pro Prahu 6 totiž přerušil trestní řízení, aby zjistil, jestli se na něj vztahuje imunita z doby, kdy byl poslancem. Bývalý komunistický ministr vnitra Obzina je obžalován za akci komunistické Státní bezpečnosti s názvem Asanace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaromír Obzina

Jaromír Obzina | Foto: Stanislav Zbyněk

Během akce Asanace se tajná bezpečnost zaměřila na vytipované signatáře Charty 77, které šikanováním i fyzickým násilím nutila k vystěhování z Československa. Podle obžaloby vydal Jaromír Obzina příkaz ke spuštění této akce.

Obzina, který je obžalován za akci komunistické státní bezpečnosti Asanace, byl v letech 1973 až 1989 členem Sněmovny lidu Federálního shromáždění a požíval poslanecké imunity. Soudkyně uvedla, že je nutno přezkoumat, zda je pro tento fakt jeho další trestní stíhání přístupné.

Státní zástupkyně proti takovému postupu protestuje. Trvá na tom, že v okamžiku zániku poslaneckého mandátu zaniká také poslanecká imunita.

Nehledě na zkoumání dopadů Obzinovy poslanecké imunity ale pokračuje proces se čtyřmi jeho spoluobviněnými, kteří se měli na Asanaci také podílet. Žalobkyně ve své závěrečné řeči navrhla, aby jim soud uložil pouze podmíněné tresty a to vzhledem k jejich zdravotnímu stavu a věku - ten se totiž pohybuje mezi 72 a 78 lety.

Katolický bislup Václav Malý, který byl v rámci akce Asanace psychicky týrán, souhlasí alespoň se symbolickým trestem. "Aby se jasně ukázalo, že trestně právní odpovědnost nezůstává promlčena, ale že je třeba jasně říci bylo to špatné a člověk za to musí být potrestán," prohlásil Malý.

Markéta Kaclová, Marek Janáč, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme