Sluneční soustava by mohla mít osm tradičních planet

Pluto by se totiž zařadil do kategorie planet trpasličích a stal by se prototypem nové skupiny těles, které by se nazývaly plutonové objekty. O nové definici by měli hlasovat účastníci valného shromáždění Mezinárodní astronomické unie v pražském Kongresovém centrum.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pluto

Pluto | Foto: NASA

V případě, že delegáti rezoluci schválí, tělesa ve sluneční soustavě by se měla dělit do tří kategorií. Merkur, Venuše, Země, Mars, Jupiter, Saturn, Uran a Neptun by měly patřit mezi tradiční planety.

Pluto by se zařadil do druhé kategorie mezi trpasličí planety, a ostatní objekty by byly v kategorii třetí - ve skupině takzvaných malých těles. Sem by spadala i většina asteroidů.

Podle nového návrhu je planeta takové těleso, které obíhá kolem Slunce a má dostatečnou hmotnost, aby vlivem své gravitace mělo kulový tvar. Zároveň nesmí být družicí. Musí být také ve svém prostoru do takové míry dominantní, že pročistí své okolí od ostatních těles. U trpasličích planet podle astronomů tato podmínka neplatí. Právě tím se od tradičních planet liší.

Milan Kopp, Jana Petrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme