Druhý podezřelý z útoku na německé vlaky se vydal policii

I druhý Libanonec podezřelý z pokusu odpálit bomby v německých regionálních vlacích je v rukou úřadů. Devátenáctiletý mladík se sám přihlásil policii ve své vlasti. Nálože neexplodovaly jen díky chybě atentátníků, jinak by bývalo Německo zažilo masakr srovnatelný s madridskými útoky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Džihád Hamad

Džihád Hamad | Zdroj: ČTK

Na Džiháda Hamada uspořádala německá policie doslova hon. Poté, co na něj byl vydán mezinárodní zatykač, se mladík dnes ráno sám přihlásil úřadům v libanonském městě Tripoli.

Mluvčí Spolkového státního zastupitelství už oznámil, že do Libanonu odjede tým vyšetřovatelů. Jeho úkolem bude mimo jiné připravit podmínky pro Hamadovo vydání do Německa. Podle státního zástupce Rainera Griesbauma by ale tento proces mohl trvat i několik měsíců.

Mezi oběma zeměmi totiž v tomto směru neexistuje žádná smlouva. Kancléřka Merkelová ale televizi N24 řekla, že věří v hladký průběh vydání. Šéfka německé vlády si taky pochvaluje dosavadní spolupráci německých úřadů s kolegy z ciziny. Podobně zareagoval na zadržení mladého Libanonce i šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier: "Přirozeně mě těší, jak zafungovala mezinárodní spolupráce a že je tak efektivní."

Hamadův komplic sedí už od soboty ve vyšetřovací vazbě. Německé úřady se domnívají, že oba pravděpodobní pachatelé byli součástí větší teroristické skupiny. Média taky spekulují o napojení obou mužů na islamistickou a v Německu zakázanou stranu Hizb at-Tahrír al-Islámí.

Vyšetřovatelé také prověřují, jakou roli sehrála v přípravě útoků hamburská mešita Imáma Alího, jejíž obrázek našla policie v bytě jednoho ze zadržených. Šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier v první reakci ocenil ukázkovou mezinárodní spolupráci vyšetřujících orgánů.

Milan Kopp, Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme