Většina Britů se cítí ohrožena islámem

A to nejen jeho fundamentalistickou formou. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který si nechal udělat deník Daily Telegraph. Informovala o tom agentura AP. Islámu se bojí 53 procent z více než 1700 oslovených. V roce 2001 to bylo jen 21 procent Britů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýn

Londýn | Foto: Marie Matúšů

Výsledek odráží situaci po 10. srpnu, kdy britská policie oznámila, že odhalila plán britských muslimů zaútočit na letadla směřujících do Spojených států. Policie zatím v případu obvinila 12 lidí, pět původně zatčených propustila na svobodu a vyslýchá dalších osm podezřelých.

Průzkum také odhalil, že od loňských útoků na londýnskou hromadnou dopravu se téměř zdvojnásobil počet lidí, kteří si myslí, že velká část britských muslimů necítí sounáležitost s Británií a je ochotna schválit teroristický čin nebo se i něm podílet. Loni s tímto tvrzením souhlasila desetina Britů, dnes už 18 procent.

Britská vláda zahájila kampaň s cílem zmírnit napětí mezi příslušníky různých náboženství. Ministryně pro obce a místní zastupitelstva Ruth Kellyová tento týden vyzvala k debatě, která má sblížit příslušníky jednotlivých komunit v Británii.

Zuzana Gálová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme