Král komiků spočinul na Vyšehradě

Stovky lidí se do pražského Rudolfina přišly poklonit králi komiků Vlastovi Burianovi. Od čtvrtka tam byly ve dvou urnách vystaveny hercovy ostatky a ostatky jeho ženy Niny. Po vzpomínce ve Dvořákově síni byly slavnostně převezeny do Vyšehradského chrámu a poté uloženy na hřbitově. Vyvrcholila tím rehabilitace člověka, který se po druhé svétové válce neprávem stal z miláčka publika kolaborantem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlasta Burian

Vlasta Burian | Foto: vlastaburian.cz

Jedná se o symbolický akt spravedlnosti božích mlýnů, tak to viděl Radovan Lukavský. "U nás v Čechách pravda vítězí, ale trvá to někdy půl století," dodal teatrolog Vladimír Just, který se v roce 1994 spolu s Ondřejem Suchým zasloužil o Burianovu soudní rehabilitaci.

Ondřej Suchý na adresu odpůrců dnešní pocty Burianovi citoval Miloše Formana. "Až se budete dívat na Burianovy filmy v televizi, styďte se a pak se teprve můžete smát."

"Pohřbíváme krále českého humoru, ale nesmíme s ním pohřbít humor," uvedl při pietě na Vyšehradě duchovní Tomáš Halík. "Ten byl často naší jedinou zbraní proti aroganci moci."

Jaroslava Adamová dodala emoce slovy písně, kterou Vlasta Burian kdysi zpíval. "Ta písnička zněla: Nu mlč, starý mlč. Zatneš zuby, napiješ se, u sebe si pomyslíš. Vždyť ty přece nejsi jediný, komu štěstí dalo prázdniny."

Vlasta Burian zemřel před 40 lety takřka v zapomnění. O vyzvednutí uren z hrobu na Vinohradech a přemístění na Vyšehrad se zasloužila hrstka nadšenců. K novému hrobu před kapitulní hrobkou pak urny s popelem Buriana a jeho ženy Vladimír Just a Ondřej Suchý. Na smutečním aktu promluvil i ministr kultury Pavel Dostál, jehož resort přispěl dvousettisícovou částkou na výrobu náhrobku.

Eva Hůlková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme