Martin Štěpánek přijal nabídku vést ministerstvo kultury

Doslova za pět minut dvanáct musel designovaný premiér Mirek Topolánek měnit seznam svých kandidátů na ministry, který v pátek přinese na Hrad prezidentovi. Vypadla z něj totiž generální konzulka v Los Angeles Margita Fuchsová, která měla být šéfkou resortu kultury. Pro tuto funkci ve své menšinové vládě nakonec Topolánek získal herce a novináře Martina Štěpánka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Štěpánek

Martin Štěpánek | Zdroj: ČTK

Fuchsová vydržela na seznamu jen jeden den. Bývalá manažerka brněnského Divadla na provázku Topolánkovi vzkázala, že jeho nabídku nepřijme. Štěpánek Radiožurnálu řekl, že až do dnešního dne neměl naprosto žádné signály o tom, že by mohl získat vládní funkci.

Štěpánek si uvědomuje, že ministerstvo kultury má vůbec nejnižší rozpočet. Přesto by chtěl, aby kulturní politika byla sociální, demokratická, velkorysá a občanská. "Je-li jakýsi resort chudý, musí být velice spravedlivý v tom, jak svoje skromné prostředky může rozdávat."

Nominací Martina Štěpánka šéf ODS poruší svůj slib, že v jeho vládě získají tři křesla ženy. Alespoň Miroslava Kopicová a Milena Vicenová, které mají řídit resorty školství a zemědělství, na seznamu zůstaly.

Štěpánek byl před svou emigrací v roce 1981 hercem známým z televize i filmu. Poté žil v Německu a pracoval v Rádiu Svobodná Evropa. Před 12 lety se vrátil do Česka. V čele úřadu má vystřídat svého hereckého kolegu Vítězslava Jandáka. Devětapadesátiletý Štěpánek je nestraník, patří ale mezi příznivce ODS.

Marika Táborská, Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme