Nezvaný host jménem salmonela

31. srpen 2006
Vaše téma

Někomu je to zcela jedno a salmonely se nebojí a vajíčko naměkko nebo tatarský biftek vesele pojídá. Jiní se bojí hodně a právě pro vás, kteří se bojíte, vysílám Vaše téma o salmonele. Základní zbraň proti strachu je totiž dostatek informací, k čemuž nám dopomůže hygienik hlavního města Prahy Vladimír Polanecký.

Vladimír POLANECKÝ, hlavní hygienik hlavního města Prahy:
Salmoly jsem gramnegativní bakterie, které se množí a udržují se v koloběhu mezi zvířaty, ať se jedná o myši, přeneseno na kuřata. Kontaminují se vody, které jsou k pití, například kuřatům často i to krmivo. Pochopitelně i potom při zpracování toho masa, to znamená i v té kuchyni je možno se nakazit, například u toho mraženého kuřete, kdy prostě ty tekutiny, které při tom rozmrazování vytýkají, se nedostatečně uklízí, nedostatečná provozní hygiena v té kuchyni, ať se jedná o soukromé kuchyně nebo o společná stravování, kdy dojde ke kontaminaci těch pracovních plocha a nástrojů a i ten nemocný, posléze i ten kuchař může také u potraviny, která nepodléhá následně tepelnému opracování, je to nějaké dozdobování nebo něco, co je v syrovém stavu, třeba i lahůdkařina, tam ten nemocný může nakazit také i ty ostatní lidi.

Eva HŮLKOVÁ:
Vejce hrají téměř hlavním roli v dnešním Vašem tématu o salmonele, a to právem. To, jak s nimi správně zacházet na cestě od slepice k člověku, pojednává přísná legislativa. Hodilo by se, aby ji dobře znaly hospodyňky, neboť i ve své vlastní kuchyni můžete nesprávným zacházením s potravinami přijít k salmonele. Josef Duben, mluvčí Státní veterinární správy nám řekne víc.

Josef DUBEN, tiskový mluvčí Státní veterinární správy ČR:
Vejce se musí prodávat spotřebiteli čistá, suchá, bez zápachu, chráněná proti otřesům a přímému slunečnímu světlu. Musejí být skladována a přepravována, pokud možno, při stálé teplotě a musí být dodána spotřebiteli nejpozději do jednadvaceti dnů po snášce. A toto je důležité, že vejce se ukládají při nekolísavé teplotě od pěti do osmnácti stupňů a při relativní vlhkosti sedmdesát až sedmdesát pět procent. Samozřejmě, že hospodyně nemá nikde žádný vlhkoměr, ale ten údaj ukládat vejce od pěti do osmnácti stupňů by měl být i pro každou hospodyni určující.

Eva HŮLKOVÁ:
A do třetice všeho salmonelového ještě základní informace o elementární kuchyňské potravinové bezpečnosti. Rovněž od Josefa Dubna.

Josef DUBEN, tiskový mluvčí Státní veterinární správy ČR:
Nejčastěji člověk může onemocnět, když konzumuje nedostatečně tepelně opracovanou potravu. Jeli třeba maso nebo vejce nedovařené, tak to riziko je větší. Samozřejmě, že veterinární dozor kontroluje chovy hospodářských zvířat, aby všechno bylo v pořádku. Ale uvědomme si to, že maso, vejce jsou velice dobrou živnou půdou pro salmonely, které se vyskytují normálně v životním prostředí všude okolo nás.

Eva HŮLKOVÁ:
Tak to bychom měli. Přeju vám, aby vám nezvaný host jménem salmonela neotravoval život a potěšení z dobré krmě.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ehů
Spustit audio

Více z pořadu