Požár na ruské jaderné ponorce nepřežili dva námořníci

Dva členové posádky nepřežili požár na ruské jaderné ponorce Severní flotily. Oheň vypukl na plavidle v době, kdy kotvilo u poloostrova Rybačij nedaleko hranice s Norskem. Podle zdrojů ruského vojenského námořnictva nehrozí únik radiace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ponorka

Ponorka | Foto: Neznámý

Plameny zachvátily strojovnu ponorky Daniil Moskovskij ve středu pozdě večer a podařilo se je uhasit kolem půlnoci. Příčinou byl zkrat na elektrickém vedení v přední části trupu.

Tisková služba Severní flotily potvrdila, že na následky požáru zemřeli dva členové posádky. Oběťmi nehody se stali poddůstojník a řadový námořník.

Okamžitě po vzniku požáru se spustil bezpečnostní systém, který přerušil provoz jaderného reaktoru ponorky. Vojenské námořnictvo tvrdí, že žádný únik radiace do Barentsova moře nehrozí. To už také potvrdili zástupci ruské pobočky mezinárodní organizace Greenpeace.

Ponorka třídy K-414 má posádku o 96 členech. Je vybavena raketami s plochou dráhou letu PK-55 a torpédy typu Škval a Vodopad. Poškozené plavidlo bylo odtaženo do domovského přístavu Vidjajevo nedaleko Murmansku, který slouží jako ponorková základna. Vojenská prokuratura už zahájila v souvislosti s požárem trestní stíhání.

Severní flotilu postihla v posledních letech série tragédií. Nejhorší se udála v roce 2000, kdy po výbuchu na palubě ztroskotala ponorka Kursk a pohřbila v hlubokých vodách Barentsova moře 118 členů posádky. V srpnu 2003 zahynulo devět z deseti členů posádky při potopení vlečené ponorky v silné vichřici.

Petr Vavrouška, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme