Běloruský opoziční politik je mezi nominovanými na Sacharovovu cenu

Evropský parlament oznámí jména osobností nominovaných na Sacharovovu cenu. Toto ocenění uděluje europarlament už 18 lidem, kteří se zasloužili o svobodné šíření myšlenek - často bojovníkům za lidská práva.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament

Evropský parlament | Foto: Alice Tejkalová

Aljaksandr Milinkevič - to je zatím jediné jméno, o kterém se ví, že má být mezi nominovanými. Oznámila to minulý týden skupina europoslanců. Hlavní představitel běloruské opozice navštívil Evropský parlament v dubnu, a to jeho nominaci s největší pravděpodobností pomohlo.

Sacharovova cena - nesoucí jméno známého ruského bojovníka za lidská práva - se udílí od roku 1988. Z pohledu obyvatel bývalého Československa je zajímavé, že ji hned příští rok dostal Alexandr Dubček. Laureát dostane od Evropského parlamentu 50 tisíc eur.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme