Ústavní soud zrušil prezidentovo rozhodnutí o odvolání Brožové

Nejvyšší soud dál vede jeho předsedkyně Iva Brožová, kterou se v únoru pokusil odvolat prezident Václav Klaus. Ústavní soud vyhověl stížnosti Brožové a Klausovo rozhodnutí jako neplatné zrušil. Prezident verdikt respektuje, ale nesouhlasí s ním. Rozhodnutí ústavních soudců je podle něj mylné a nebezpečné. Hlava státu v něm vidí nebezpečný posun polistopadových poměrů od parlamentní demokracie k ničím neomezené soudcovské autonomii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Iva Brožová

Iva Brožová | Foto: Ejustice.cz

Ústavní soud dal za pravdu předsedkyni Nejvyššího soudu v jejím sporu s prezidentem republiky. Václav Klaus Ivu Brožovou odvolal na začátku roku. Ta se ale proti jeho rozhodnutí postavila s tím, že je v rozporu s ústavou a porušuje principy dělby moci a soudní nezávislosti.

Prezident před senátem Ústavního soudu minulý týden řekl, že Brožová dávno není předsedkyní, protože její odvolání nabylo účinnosti doručením. To prý nemohl ovlivnit ani Ústavní soud, když před časem pozastavil platnost prezidentského rozhodnutí. Obhajoba Brožové trvala na tom, že odvolání bylo založeno na neústavním zákonu a navíc nebylo řádně odůvodněné. Ústavní soud dnes její stížnosti vyhověl.

Prezident podle ústavních soudců sice použil k odvolání Brožové platný zákon, jenže odporující ústavě. "To samo rozhodnutí bylo zrušeno proto, že bylo aplikováno neústavní ustanovení. A toto ustanovení porušovalo principy dělby moci a nezávislost soudní moci," říká soudkyně zpravodajka Dagmar Lastovecká. Podle ní není možné odvolávat jakéhokoliv předsedu soudu ze strany moci výkonné, ale jen ze strany moci soudní.

Prezident Václav Klaus je přesvědčen, že rozhodnutí Ústavního soudu o neplatnosti odvolání Ivy Brožové je mylné a nebezpečné. Prezident v něm vidí nebezpečný posun polistopadových poměrů od parlamentní demokracie k ničím neomezené soudcovské autonomii.

"Jsem nadále přesvědčen, že jsem postupoval podle platných zákonů a předepsaným způsobem a že se mýlí ve svém rozhodnutí senát Ústavního soudu. A že se zejména mýlí v tom, že byl odvoláním doktorky Brožové porušen - cituji - svobodný a rovný přístup k veřejným funkcím," komentoval verdikt prezident.

Odvolávání předsedů a místopředsedů soudů zákon neupravuje. Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila je tak Brožová neodvolatelná, funkční období jí končí v 70 letech, stejně jako všem soudcům. Nový ministr chce v nejbližší době pravidla pro odvolávání předsedů a místopředsedů soudů změnit. Návrh by chtěl už příští týden projednat se všemi parlamentními stranami.

"Já osobně si dovedu představit, že předsedové soudů budou buď odvoláváni v rámci kárných řízení, ale v tu chvíli bude muset být nastavena jasná skutková podstata, která vymezí okolnosti, za kterých předseda soudu bude v rámci kárného řízení odvolán. Druhou možností je v zásadě nechat odvolávání na ministru spravedlnosti, ale více posílit ony obranné mechanismy," uvedl Pospíšil.

Marika Táborská, Ondřej Kubala, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme