ÚHOS zakázal statní správě uzavřít smlouvy s Telefónikou O2

Česká ministerstva a další státní instituce zatím nemohou s firmou Telefónica O2 uzavřít smlouvu na datové propojení. Zakázal to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který teď zkoumá, zda byla zakázka ministerstva informatiky za 610 milionů korun v pořádku. Celý případ zatím není uzavřen, podle ÚOHS dosud žádný z 21 dotčených úřadů smlouvu s firmou nepodepsal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Antimonopolní úřad

Antimonopolní úřad | Foto: Česká televize

Telefónica, ještě pod dřívějším názvem Český Telecom, vyhrála tři tendry ministerstva informatiky v celkové hodnotě přes 950 milionů. Měla zajistit datové propojení úřadů a připojení knihoven k internetu, získala i zakázku na pronájem síťových prvků.

První dva tendry se kvůli stížnostem neúspěšných uchazečů dostaly k antimonopolnímu úřadu. Zákaz podpisu smluv se týkal jen největší zakázky. Za datové připojení úřadů má stát zaplatit 610 milionů. Projektu se mají účastnit všechna ministerstva, dál třeba Český telekomunikační úřad, Energetický regulační úřad nebo Česká obchodní inspekce.

"Jde o to, že ministerstvo informatiky tendr v podstatě procesovalo pro všechny ostatní ministerstva. Zaskočilo nás, že když jsme vydali před měsícem předběžné opatření, tak ministerstvo informatiky rozeslalo všem ostatním resortům dopis, ve kterém je nabádá, aby smlouvu klidně podepsaly," vysvětlil výhrady antimonopolního úřadu jeho šéf Martin Pecina.

Bývalá ministryně informatiky Dana Bérová ale nařčení antimonopolního úřadu odmítá. "Předběžné opatření se týkalo pouze smluv ministerstva informatiky, to znamená, že o ostatních resortech se tam nic neříkalo. Takže když se opatření týkalo pouze ministerstva informatiky, jasně z toho plynulo, že ostatní mohou postupovat podle dosud probíhající soutěže," uvedla Bérová. Podle ní je nutné při takto velkých zakázkách počítat s tím, že se některý z neúspěšných zájemců nějakým způsobem ozve.

Podle dřívějších informací týdeníku Profit měla Telefónica poskytovat služby od poloviny letošního srpna do roku 2008 s možností prodloužení na další rok. Obě služby zajišťoval Český Telecom už v minulosti. V roce 2001 získal pětiletou zakázku v řádu několika miliard korun bez výběrového řízení. Loni se však ministerstvo rozhodlo smlouvu neprodloužit a nabídlo zakázku více firmám.

V každém z tendrů měl nástupce Českého Telecomu jednoho soupeře. Státní úřady chtěla propojit i ČD-Telematika, o knihovny zase měla zájem firma Radiokomunikace. Bez stížností zůstaly jen soutěže na pronájem síťových prvků, kde byla Telefónica s cenou přes 150 milionů jediným uchazečem. Čtvrtou a nejmenší zakázku za zhruba 16 milionů na připojení sítí veřejné správy k internetu přidělili ministerští úředníci firmě ČD-Telematika.

Konkurenci, zejména společnosti GTS Novera, která podala podnět k ÚOHS, se nelíbilo, že zakázka byla zadaná na velmi krátkou dobu, která by neumožnila návratnost nutných investic do vybudování infrastruktury. Telefónica tak byla zvýhodněna tím, že potřebnou infrastrukturu již vybudovala v rámci předchozí zakázky.

Martin Hromádka, Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme