Chcete si koupit víno, které má rád Gérard Depardieu?

Stačí jen, když si zajdete do některého ze specializovaných obchodů na vína a můžete ho mít. Ve Francii se objevil zajímavý fenomén. V obchodech najdete vína, která doporučují a hlavně propagují slavné osobnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vinařský sklep

vinařský sklep | Foto: Alexandr Pícha

"Není na tom přece nic zvláštního," říká slavný herec. "Když mám nějaké víno rád, tak ho přece s radostí doporučím. Znám spoustu lidí, kteří s vínem moc neexperimentují a nechávají si každým rokem posílat stejné víno, které se liší jen v ročníku," dodává.

A tak dnes můžete i ve společenských časopisech najít různá doporučení od slavných herců či osobností. Tak například režisér Luc Besson doporučuje víno Domaine Les Chants-de-Méseille, které patří do kategorie vin de pays- což není zrovna prestižní klasifikace - stojí osmnáct eur.

Christopher Lambert má zase rád Chateau tour-seran, ročník 2003, za to už zaplatíte třicet eur, ale třeba takový Jean-Louis Trintignant má v oblibě víno z oblasti Rhony-Cote du-rhone village, ročník 2004, které pořídí už za 8.8O. Co říkají odborníci na tento trend, podporují ho, a nebo u nich spíše vyvolává úsměv?

"Je třeba rozumět tomu, že podstatné je to známé terroir, kam patří všechny podmínky pro pěstování dobrého vína - tedy nejen půda. Každý by měl vysvětlit, proč mu právě to víno chutná a rozumět rozdílu. Chápat, že třeba v Burgundsku je čtyřicetikilometrové pásmo, kde jsou desítky různých domain s naprosto odlišnou chutí," říká jeden ze známých someliérů.

Kdo zavítá do Paříže, nechť proto navštíví známý obchod s vínem Lavinia, který je na bulváru de la Madeleine. Určitě si bude moci odnést nějaké hodně doporučené víno.

Milan Kopp, Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme