Vrah v Ostravě a Havířově střílel z legálně držené zbraně

Pachatel krvavého masakru v Ostravě a Havířově střílel z legálně držené zbraně. Bývalý ředitel havířovských technických služeb Pavel Slíva zastřelil v centru Ostravy advokátku a pak na jednání havířovských zastupitelů stejným způsobem připravil o život náměstka primátorky. Nakonec zbraň otočil proti sobě. Motivem byly dlouhodobé obchodní spory kvůli finančnímu vypořádání za akcie technických služeb.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vyšetřování střelby v Havířově

vyšetřování střelby v Havířově | Zdroj: ČTK

Pavel Slíva vlastnil legálně dvě zbraně. Jednu z nich, pistoli ráže 9 milimetrů, si vzal sebou na cestu na Ostravsko. Sám už žil jinde, v okrese Mladá Boleslav. Nejdříve zamířil do ostravské kanceláře advokátky Ivany Kabzanové. Ta zastupovala technické služby ve sporu, který vrah dlouhodobě řešil, a před časem v posudku pravost jeho akcií zpochybnila. Podle neoficiálních informací ho jeho oběť do své kanceláře pustila sama.

Policejní mluvčí Dagmar Bednarčíková potvrdila, že advokátku vrah kontaktoval už minulý týden. "Policisté se v průběhu dalšího šetření budou soustředit i na to, zda v minulosti muž nepoužíval nějaké výhružky či nějaký způsob vydírání vůči svým pozdějším obětem," řekla Českému rozhlasu Bednarčíková.

Z Ostravy odjel Pavel Slíva svým automobilem do Havířova na jednání městských zastupitelů, které se právě ten den mělo zabývat jeho případem. Nejdříve šel ke stolku, kde se zapisují zájemci o veřejné interpelace. Žen sedících u stolu se ptal na přesné místo, kde sedí předseda představenstva Technických služeb Havířov Vojtěch Kozák. Pak zamířil bočním průchodem přes zákulisí směrem k pódiu. Tam narazil na Balšána, který si odskočil vyřídit telefonní hovor. Třikrát na něj vystřelil a pak spáchal sebevraždu. Podle policie se vrah na svůj čin pečlivě připravoval.

Podle informací ČTK mohl být další možnou obětí Pavla Slívy právě předseda představenstva technických služeb Vojtěch Kozák. Sám Kozák to připouští s tím, že mu život zřejmě zachránil bolavý zub, kvůli němuž na jednání zastupitelstva chyběl.

Zda chtěl Slíva zabít opravdu Balšána, někoho jiného nebo i více představitelů města, policie nyní zjišťuje. Už těsně po vraždě ale někteří zastupitelé hovořili o tom, že Balšán mohl být jen náhodnou obětí střelce.

O vrahově sporu s radnicí točila pro Českou televizi reportáž Linda Bendová. Novinářka říká, že Pavla Slívu spor úplně pohltil. "Nepřítele viděl především v havířovské radnici. O obětech, paní doktorce Kabzanové a náměstku primátorky Martinu Balšánovi, mluvil velmi často a velmi negativně," vzpomíná Bendová.

Před sálem, kde havířovští zastupitelé jednali, hoří svíčky, na budově vlaje černý prapor.

Andrea Brtníková, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme