Hradec Králové chce rozšířit funkce čipové karty v MHD

24. září 2010

Město Hradec Králové chystá rozšíření funkcí takzvané městské karty, kterou od letošního ledna používají lidé při placení jízdného v hradecké městské hromadné dopravě. Kartou by se mohlo například platit jízdné u dalších dopravců v regionu či by ji mohly používat děti ve školách. ČTK to řekla náměstkyně hradeckého primátora Pavla Finfrlová.

Nejdále v rozšíření funkcí čipové karty jsou v Česku Plzeňské městské dopravní podniky. Právě plzeňská firma pro Hradec Králové za zhruba půl milionu korun do listopadu vypracuje studii dalšího rozvoje městské karty. K faktickému rozšíření služeb karty by mělo dojít v průběhu roku 2007, uvedla Finfrlová.
Plzeň zavedla čipové karty loni v lednu. Kartu využívají školáci v jídelnách a funguje jako docházková a přístupová karta do podniků a institucí. Platit s ní lze v zoo a bazénu. Pro rozšíření funkcí karty v Plzni byl důležitý souhlas ČNB, díky kterému lze kartu používat jako elektronickou peněženku. Podnik vybudoval zúčtovací centrum, které zajišťuje evidenci a správu účtů držitelů karty a vypořádání plateb.
Podle Finfrlové by karta v Hradci Králové měla umožňovat rezervaci a placení vstupenek v kulturních a sportovních zařízeních. Ve školství by měla fungovat jako průkaz žáka pro docházku či placení obědů. Kartou by se lidé identifikovali při vyvážení odpadů na sběrné dvory města. "Kartu lze využít v takřka nekonečném výčtu služeb," uvedla náměstkyně.
Čipovou kartu pro placení jízdného si ve stotisícovém Hradci Králové zatím pořídilo asi 58.000 lidí. Papírové jízdenky zůstaly v platnosti, ale jízda na ně je dražší. Zavedení systému stálo městský dopravní podnik téměř 17 milionů korun.

Spustit audio