Kambodžský král považuje svou návštěvu Česka za návrat domů

Za návrat domů považuje kambodžský král Norodom Sihamoni svoji dnešní návštěvu České republiky. Král Sihamoni je jediný monarcha, který mluví velmi dobře česky. V letech 1962 až 1975 totiž studoval v Praze. Na kambodžský trůn usedl před dvěma lety, po abdikaci svého otce. Do Prahy nyní přijíždí poprvé jako korunovaná hlava své země.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Norodom Sihamoni se nadšeně vítá se svou učitelkou francouzštiny Janou Šimkovou

Norodom Sihamoni se nadšeně vítá se svou učitelkou francouzštiny Janou Šimkovou | Zdroj: ČTK

"Pociťuji velkou radost jako člověk, který se vrací do země, která dlouhou dobu byla a zůstala mým druhým domovem," uvedl kambodžský král Norodom Sihamoni po setkání s prezidentem Václavem Klausem a neskrýval své dojetí.

Byl to tanec, který tehdy ještě prince Norodoma přivedl do Prahy. Tady žil a studoval třináct let. Nejprve základní školu, potom konzervatoř a nakonec balet na Akademii múzických umění.

Do tehdejšího Československa přitom dnes dvaapadesátiletého krále přivedla náhoda, jak vypráví jeho přítel, malíř a spisovatel Jaromír Skřivánek: "V Kambodži byl promítán taneční film Romeo a Julie. On jej viděl a byl jím tak nadšen, že poté, co se vrátil z kina domů, tak rezolutně v těch svých osmi letech prohlásil, že chce být tanečníkem a že od toho v žádném případě neustoupí."

Shodou náhod to bylo právě československé velvyslanectví v Paříži, které v roce 1963 jako jediné kladně odpovědělo na žádost Sihamoniho rodičů o zprostředkování tanečního vzdělání pro jejich syna. V Praze nejen vystudoval, ale naučil se i velmi dobře česky.

"Je unikátní věcí, že máme kambodžského krále, který mluví naprosto perfektně česky a jeho znalost celé naší země je naprosto obdivuhodná," uvedl po setkání s Norodomem Sihamonim prezident Václav Klaus.

Právě vzpomínky na českou hudbu a literaturu prý Sihamonimu dodávaly sílu a naději v době, kdy jej Rudí Khmerové drželi v domácím vězení. Na rozdíl od svých pěti sourozenců a dalších milionů Kambodžanů, které Polpotovci zabili, měl Sihamoni štěstí, přežil.

Do své milované Prahy se ale mohl vrátit až po pádu komunismu. Od té doby navštívil Česko několikrát, dnes poprvé přijel jako monarcha.

Král Norodom Sihamoni se během téměř týdenní návštěvy České republiky setká také s českým premiérem Mirkem Topolánkem, šéfy obou komor parlamentu i pražským primátorem. Navštíví vystoupení kambodžského a českého baletu v Národním divadle, kde sám kdysi tančil, a na programu má například i návštěvu Českého Krumlova.

Marie Matúšů, Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme